ABD, IŞİD'e karşı eylem planını açıkladı

ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı verilecek mücadeleyle ilgili dört maddeden oluşan eylem planını dün akşam açıkladı. Kara harekatı yerine hava harekatı ve sahadaki müttefiklerle koalisyon üzerine kurulmuş olaneylem planını görüşmek üzere ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Irak'ın ardından Ürdün'e geldi. Çatışma hattında ise IŞİD'e karşı YPG ve ÖSO ittifakı kuruldu.

“Amerikan gücü belirgin bir fark yaratabilir ama onların yapması gerekeni Iraklıların yerine biz yapamayız. Arap ortaklarımızın yerine onların bölgelerini biz güvenlik altına alamayız” diyerek Irak’ta yeni kurulmuş olan hükümete göndermede bulunan Obama, ‘kara harekatı yerine ABD’nin geniş bir koalisyona liderlik edeceğini’ duyurdu.

ABD’nin dört aşamalı planı, “Hava saldırıları, IŞİD’le karada savaşan güçlere destek olma, terörle mücadele ve insani yardımdan” oluşuyor.

Irak’ın ardından Suriye’deki IŞİD’e karşı da harekete geçirileceğini belirten Obama, “Irak’ın yanı sıra sınırın diğer tarafında Suriye muhalefetine askeri yardımlarımızı da artırdık. Bu akşam Kongre’yi bu savaşçıları eğitmek ve donatmak için bize ilave yetki vermeye çağırıyorum. IŞİD’e karşı bu savaşta, kendi halkını terörize eden Esad Rejimi’ne dayanamayız. Kaybettiği meşruiyetini bir daha hiçbir zaman yeniden kazanamayacak olan bir rejim” dedi.

Sünni, Şii ve Hristiyan sivillere yönelik yardımın devam edeceğini söyleyen Obama’nın açıklamasında, IŞİD’e karşı mücadelenin geçmişteki Irak işgali gibi değil, Somali ve Yemen’deki  ‘sahadaki ortakları destekleme’ şeklinde olacağı vurgusu hakimdi.

Washington Post, Obama’nın operasyonla ilgili tarih vermediğini ve daha fazla detay açıklamadığını yazdı.

Kerry destek turunda

Obama’nın açıklama yaptığı sıralarda temaslarda bulunmak üzere Irak’a giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bugün Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Bahreyn'den meslektaşları ile bir araya gelecek, Başkan Obama'nın açıkladığı stratejiye destek isteyecek.

Obama, iki hafta sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin mücadele planıyla ilgili gerçekleşecek bir toplantıya başkanlık yapacağını da açıkladı.

YPG ve ÖSO'dan 'ortak eylem merkezi'

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, Rojava savunma gücü YPG ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve diğer bazı silahlı muhalefet grupları arasında IŞİD'e karşı Ortak Eylem Merkezi oluşturuldu. Ortak gücün adı 'Burkan El Fırat' olarak ilan edildi. Amaçları, “IŞİD'in elindeki Karakozak, Sırrin, Cerablus, Minbic bölgeleri ve köyleri ile Rakka ve köylerini kurtarmak” olarak açıklandı.

'El Bagdadi'ye (IŞİD şefi) karşı durmak için ilan edilen Ortak Eylem Merkezi katılan güçler şöyle: Liva El Tevhid Doğu Kolu, Liva El Siwar El Raka, Fecir El Huriye tugaylarına bağlı Şems El Şemal taburları, Halk Savunma Birlikleri (YPG), Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), Seraya Cerablus, Liva Cephet El-Ekrad, Siwar Umunaa El Raka, El Kasas Ordusu, Liva El Cihad Fi Sebilillah. (GK)

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem