Papa’nın takımı Azerbaycan’ı reddetti

Avrupa’da İspanya’nın Atletico Madrid ve İngiltere’nin Sheffield Wednesday takımlarıyla anlaşmaları bulunan Azerbaycan, Güney Amerika’daysa umduğunu bulamadı. Arjantin’de Ermeni nüfustan yoğun destek alan San Lorenzo ve Uruguay’ın Penarol takımları, “Para her şey değil” diyerek, Azerbaycan’ın teklifini geri çevirdi.

Papa, San Lorenzo formasıyla

FATİH GÖKHAN DİLER
fgdiler@agos.com.tr

Enerji zengini Azerbaycan, farklı ülkelerdeki futbol takımlarıyla sponsorluk anlaşmaları imzalayarak, özellikle insan hakları ihlalleriyle bozulan ülke imajını düzeltmeye çabalıyor. Avrupa’da İspanya’nın Atletico Madrid ve İngiltere’nin Sheffield Wednesday takımlarıyla anlaşmaları bulunan Azerbaycan, Güney Amerika’daysa umduğunu bulamadı. Arjantin’in San Lorenzo ve Uruguay’ın Penarol takımları, “Para her şey değil” diyerek, Azerbaycan’ın teklifini geri çevirdi. İki takımın ortak özelliği, ülkelerindeki Ermeni nüfusun yoğun bir şekilde kendilerini destekliyor olması.

‘Land of Fire’ (Ateş Ülkesi), ekranlarda, özellikle de futbol sahnesinde sıkça görmeye başladığımız bir slogan. Nedeniyse İspanya Futbol Ligi “La Liga” takımlarından Atletico Madrid’in yakaladığı başarılar. Azerbaycan’ın yatırımları, yalnızca futbolla da sınırlı değil. Bahsedilen sponsorluk anlaşmaları, ülkenin uluslararası profilini yükseltmek ve Eurovizyon Şarkı Yarışması, Olimpiyat Oyunları adaylığı, Formula 1 Grand Prix de çok daha geniş bir “tanıtım projesi”nin bir parçası.

Ancak, tıpkı imajlarını spor aracılığıyla yükseltmeye çalışan diğer enerji zengini ülkeler gibi Azerbaycan da, uzun bir insan hakları ihlalleri kaydına sahip. Her ne kadar bu ihlaller, saygın uluslararası kuruluşlar tarafından tespit edilip duyurulsa da, ülke “tanıtımı” için harcanan paranın boyutuyla yarışamıyor.

“Ermeni yönetici istemiyoruz”

Diğer yandan, Atletico Madrid’in yaklaşımını benimsemeyen futbol kulüpleri de olabiliyor. Sponsorluk anlaşmalarını Güney Amerika’ya taşımak isteyen Azerbaycan, Arjantin ve Uruguay’da hayal kırıklığına uğradı. İlk takım Arjantin’den San Lorenzo. 106 yıl önce, 1908’de başkent Buenos Aires’in Flores bölgesinde kurulan takım, geniş bir Arjantinli Ermeni taraftar topluluğuna ve aynı zamanda Ermeni yönetim kurulu üyelerine sahip. San Lorenzo, son dönemde Papa Francis’in tuttuğu takım olarak da uluslararası şöhret kazandı. İkinci takımsa, Uruguay’dan Penarol. Bu takımın da yönetim kurulunda iki Ermeni üye bulunuyor ve Uruguay Ermeni toplumunun yakın olduğu bir kulüp.

San Lorenzo Kulübü Başkanı Matias Lammens, Madrid ve Arjantin’de kendisiyle görüşen Azerbaycanlı yetkililerin “Kulübün yönetim kurulunda Ermeni kökenli kimse olmamalı” dediklerini söylüyor. Matias Lammens’in Azerbaycan’dan gelen sponsorluk teklifini reddetmesi üzerine, Arjantin’deki Ermeni toplumunun bazı önde gelen kişileri kendisi için bir teşekkür etkinliği düzenledi.

Lammens, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “San Lorenzo’nun, ‘Her şey satılık değildir’ diyerek böyle bir sponsorluk teklifini reddetmesinden ve bu konuda öncü olmasından dolayı çok memnunum. Paranın toplumlarımızda önemli bir yer tutmaması, tarih ve kimlik gibi meselelerin önüne geçmemesi gerekiyor.”

Kategoriler

Güncel Dünya