Demirtaş: Hükümet ve Bahçeli provokasyon yaratıyor

HDP'nin düzenlediği basın toplantısından konuşan Selahattin Demirtaş, 2015 genel seçimlerine parti olarak girilebileceğinin sinyallerini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklenen Demirtaş, genel seçimlerin ardından gündeme gelmesi beklenen başkanlık sistemine karşı olduklarını açıkladı.

UYGAR GÜLTEKİN

HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde partililerle buluştu. Toplantı öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Eş Başkanlardan Selahattin Demirtaş, 2015 genel seçimlerine parti olarak girilebileceğinin sinyallerini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklenen Demirtaş, genel seçimlerin ardından gündeme gelmesi beklenen başkanlık sistemine karşı olduklarını açıkladı.  

Demirtaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Ülkeyi demokratik bir iktidar yönetmiyor. Hükümetin karar yetkisi yok. Tek adam, tek başına ülkenin en önemli konularıyla ilgili kendini karar verme yetkisinde görebiliyor. 2015’ten sonra bu durum daha vahim bir hal alacak. Daha otoriter bir yönetimi önleyebilmenin tek alternatifi HDP. Diğer partiler tek başına iktidar gelse dahi AKP iktidarından farklı bir misyon sunamayacaklar. Gerçek bir demokratik halk iktidarının olanaksız olmadığını gösterebiliriz.”

“Halkı, hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet batağına batmış, eli kana bulanmış bir iktidara muhtaç etmemeliyiz. Doğru politikalarla, alternatif halk iktidarını ortaya çıkarma sorumluluğumuz var.”

“Türkiye AKP ile diğer uçtaki muhalefet arasında gidip gelmek zorunda değil. Bunlara mahkum değil.”

“Türkiye’nin her yerinde yaşayanların sorun ve sıkıntıları var. Bunlar arasında hiyerarşik bir bağ kurmadık, kurmayacağız.”

Yaşamı yok etmeye çalışan anlayış

“Bin odalı saraylarının bininde de telaş var. Keşke daha az oda yapsaydım diye düşünüyordur. Az oda daha az panik demektir. Her bir oda ona panik odası olacaktır. Kaçacak oda bulamayacak. Özellikle kadınlar ki fıtratında var sarayları sultanları yıkacaklar.”

“Hangi iktidar gelirse gelsin, onlar için ağaç odunlar. Ağaca baktıklarında odun gören yaprağa baktığında dolar gören bu anlayış felaketten başka bir şey getirmedi.

“Yaşamı yok etmeye çalışan anlayış aslında bizim en temel sorunumuzu en temel çelişkimizi ifade ediyorlar. Bizleri istemediğimiz mecbur olmadığımı bir sanayileşme ve kalkına modeli dayatıyorlar. Onlar kendilerini bizden zeki ve üstün zannediyorlar.  Kapitalizmi ve neo liberalizmi AKP icat etmiş diye yutturmuşlar onlara. HDP iktidarı bu anlayışı önemli ölçüde değiştirecek güce sahip. Doğal yaşam alanlarını bozmayan, aşırı kentleşmeye mahal vermeyen, herkesin kendi yaşadığı köyünde mezrasında yeni yasam alanı yaratacağız.”

Bin odalı sarayın yanına cami

“Yaptığı suçları örtecek bir formül bulmuş. Cami yapıyor. Bin odalı saray mı yaptın? yanına cami yap. Kanal İstanbul’u mu yaptın, Kuzey ormanlarını mı kestin? Çamlıca’ya cami yap. Solcular geliyor, ezilenler geliyor senin iktidarını elinden alacak; Küba’ya cami yap. Tüm camilerde tek tek beş rekat namaz da kılsan günahların affolmaz. Yolsuzluklarını hırsızlıklarını temizleyemezsin.”

Yüzde 10 barajı

“Yüzde 10 barajı bizim savunabileceğimiz bir anlayış değil. Biz barajı aşacağız. Öylesine aşacağız ki bir daha bu baraj tartışması da kalmayacak. Sadece bizim için problem değil. Bizim dışımızdaki çok sayıda parti var ve her birinin temsil hakkı var. İnsanlar oy verdikleri partiyi parlamentoda görme hakkına sahip. Seçim barajının kaldırılması o nedenle önemli”

Hükümet ve Bahçeli provokasyon yaratıyor

Devlet Bahçeli’nin protestolara sahne olan Dersim ziyaretine de değinen Demirtaş, “Bütün siyasi partiler her yerde çalışma yapabilir. Dersim halkının acısını, travmasını görmezden gelerek hakaretamiz bir dil kullanıp Dersimlilerin değerlerine hakaret ettikten sonra, ‘bunu bir de Dersim de tekrarlayacağım’ demek oradaki insanları tahrik etmektir” dedi.

Kategoriler

Güncel Gündem