KİTAP / ԳԻՐՔ Kasım 2014: Edebiyat harp meydanı olmasın

KİTAP / ԳԻՐՔ Kasım sayısı tüm içeriğiyle agos.com.tr'de.

Merhaba,

Bu sayımıza Norman Mailer’in yayımlandığı yıllarda büyük tartışmalar yaratan romanı ‘Amerikan Rüyası’ ile başlıyoruz. Çağdaş Amerikan edebiyatının kıymeti sonradan bilinen önemli romanlarından biri olan ‘Amerikan Rüyası’, metaforik anlatımının yanı sıra edebiyatta içebakış  yöntemini kullanması açısından da dikkat çekiyor. Bürkem Ceher yazdı.

Cengiz Aktar, ‘Ademimerkeziyet El Kitabı’ adlı son kitabında, okuru Sened-i İttifak’tan (1808) Nizamname-i Millet-i Ermeniyan’a (1863), Kanun-i Esasi’den (1876) günümüz yeni anayasa tartışmalarına Osmanlı-Türk yönetim sistemindeki merkeziyetçilik/ademimerkeziyetçilik sorunsalı üzerine bir yolculuğa çıkarıyor. Siyaset bilimci Fethi Ufuk Özışık yazdı. 

Dana Sajdi’nin derlediği, ‘Osmanlı Laleleri, Osmanlı Kahvehaneleri’, Lale Devri gibi Osmanlı’nın en özgün dönemiyle ilgili ezberlenegelmiş söylemleri farklı bakış açılarıyla sınamakla kalmıyor, dönemin kültürel unsurları üzerine eleştirel incelemeleri bir araya getiriyor. Gözde Kazaz yazdı.

‘Anlatının Gücü’nde Robert Fulford, insanlar arasında binlerce yıl önce başlayan iletişim kurma yöntemlerinden yola çıkıp anlatının izini sürüyor. Böylece sıradan anlatının gücünü okura her satırda hissettiren bir esere imza atmayı başarıyor. Dedikodu severlerin de içi rahatlıyor biraz. Rafi Atam yazdı. 

Kirkor Yeteroğlu’nun ‘Kırık Çan’da toplanan şiirleri, bugüne dek birçok derginin sayfalarını süsledi. Yeteroğlu’nun kırk yıllık hüzünlerini, duygularını, anılarını bizimle paylaşan kitapta, kiliseler, viran olmuş evler, Arapgir, Lice, Üsküdar, Hrant Dink var. Lusyen Kopar yazdı. 

Keyifli okumalar, 

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr 

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ