YEMEK KÜLTÜRÜ

KÜLTÜR SANAT Karslı ve Gümrülü kadınlar aynı mutfakta

Kars mutfağı ile Gümrü mutfağı arasındaki benzerliklere odaklanan ‘Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik’ projesi kapsamında, belgesel filmin ardından bir de kitap yayımlandı. Kars Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği tarafından yürütülen projenin koordinatörlüğünü İhsan Karayazı ile Armine Avetisyan üstleniyor. ‘Sofranız Şen Olsun’ kitabının yazarı Takuhi Tovmasyan da projede danışman olarak yer aldı. Projenin koordinatörlerinden İhsan Karayazı’yla ‘Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik’ kitabı hakkında konuştuk.
GÜNCEL Gelenler ve kalanlarla Anadolu’nun yemek hafızası

Yemek kültürü ve adil gıda hareketlerinin içinde çalışırken bir araya gelen Raife Polat ve Ayfer Yavi, göçlerle şekillenmiş Anadolu’daki halkların yemeklerini, aile anıları ve büyüklerden kalan tariflerle bir araya getirdi ve ortaya ‘Anadolu’nun Tadı Tuzu – Kardeş Mutfaklar’ çıktı. Geçtiğimiz haftalarda Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitap, ‘Anadolu mutfağı’ olarak tanımlanan ve genellikle bir bütünmüş gibi algılanan bu mutfağa bir adım geriden bakarak, hem yemeklerin kökenini hem de hikayelerini keşfe çıkıyor. Macarlar’dan Tatarlar’a, Selanik’ten Rodop’a uzanan göç ve yemek hikayelerinin yanına yüzyıllardır bu topraklarda yaşayanlardan Sefarad, Ermeni, Rum, Kürt, Alevi yemekleri ekleniyor. Yavi ve Polat’la hem yemeğin hafızasını hem de kitabın yolculuğunu konuştuk.