SUMUD FİLOSU
Doç. Dr. Özge Özkoç: “Bu barış planı değil, Gazze'yi Hamas'tan arındırma ve ateşkes girişimi”
Açlık, susuzluk, hastalık, ilaç yokluğu, sonu gelmeyen ölümler, evlere yağan bombalar, hastaneleri ve doktorları hedef alan füzelerle son iki yıldır İsrail tarafından soykırıma uğrayan Gazze için bir barış planı açıklandı. Trump’ın planını Doç. Dr. Özge Özkoç’la konuştuk.
Greta Thunberg ve 170 Sumud Filosu aktivisti de bırakıldı
İsrail Cumartesi günü sınır dışı ettiği 137 aktivistten sonra bugün de 171 aktivisti Yunanistan ve Slovakya'ya gönderdi. Aralarında işkence edildiği söylenen İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg de var.
Sumud Filosu’na katılmak isteyen yönetmene sansür
Necmettin Sancak’ın ödüllü ilk filmi "Ayşe"nin vizyonu, yönetmenin Küresel Sumud Filosu’na katılma kararı sonrası askıya alındı. Filmin Ekim 2025’te vizyona girmesi için United International Pictures (UIP) ile yaptığı anlaşma, bir e-posta ile iptal edildi. Gerekçe yönetmenin "aktivistlerin öncülüğünde yürütülen bir misyona katılması."
Sumud filosu aktivistleri anlattı: Çıplak arama yapıldı, temiz su verilmedi, Greta'ya ağır işkence yapıldı
İsrail’in uluslararası sularda saldırıp alıkoydu Küresel Sumud filosu aktivistleri gözaltındayken yaşadıklarını anlattı. Aktivistler, gözaltında Greta Thunberg’e işkence yapıldığını, çıplak arama uygulandığını, temiz su verilmediğini ve tuvalet suyu içmeye zorlandıklarını aktardı.
Alıkonulan Sumud Filosu’ndaki 137 aktivist İstanbul'da: Biz kazandık
İsrail tarafından uluslararası sularda saldırıya uğrayıp alıkonulan Küresel Sumud Filosu teknelerinde yer alan 36'sı Türk vatandaşı, toplam 137 aktivistin uçağı İstanbul'a indi. Çiçeklerle karşılanan aktivistlerin ifadelerine başvurulacak ve ATK’de sağlık kontrolünden geçirilecek.
İsrail, son Sumud Filosu teknesine de el koydu
1 Ekim gecesi Gazze'ye doğru ilerleyen Küresel Sumud Filosu'na saldırıp 20'den fazla tekneye yasa dışı bir şekilde el koyan İsrail, dün de diğer teknelere çıkmıştı. Bu sabah son tekne Marinette de İsrail askerleri tarafından ele geçirildi.
İsrail'in saldırdığı Sumud Filosu'ndan Mikano gemisi Gazze karasularında
Gece İsrail'in 24 gemisini ve içindekileri ele geçirdiği Küresel Sumud Filosu'ndan Mikano gemisi, Gazze'ye doğru ilerliyor. Gözaltına alınan aktivistler daha önce hazırladıkları videolarla kimliklerini açıklıyor ve ülkelerine baskı yapılmasını talep ediyor. Öğlen saatlerde filodan seferine devam eden üç tekne kaldı.
İsrail Sumud Filosu'nu kuşattı, aralarında aralarında 28 Türk vatandaşının da bulunduğu 201 aktivist İsrail'e götürülüyor
İsrail, daha önce de yaptığı gibi bu kez de Gazze'ye giden Küresel Sumud Filosu'nun gemilerini de kuşattı ve askeri personel gemilere çıkmaya başladı. İsrail askerleri ağır silahlarla geceden bu yana 20 tekneye müdahale etti. Son bilgilere göre aralarında 28 Türk vatandaşının da bulunduğu 201 aktivist İsrail'e götürülüyor. Filodan yapılan açıklamada el konulan gemi sayısının 17 olduğu belirtildi
Saldırıya uğrayan Sumud Filosu’na İspanya ve İtalya'dan koruma gemisi
Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için 31 Ağustos’ta İspanya’dan yola çıkan 52 gemilik Sumud Filosu, 23 Eylül’de Yunanistan açıklarında üçüncü kez saldırıya uğradı. Alman insan hakları savunucusu Yasemin Acar, saldırıda 16 insansız hava aracının kullanıldığını ve 11 yelkenlinin hedef alındığını açıklarken, Avrupa Parlamentosu üyesi Benedetta Scuderi de üzerlerine ses ve flaş bombaları atıldığını duyurdu. İspanya’dan güçlü diplomatik destek gelirken, İtalya’dan karışık mesajlar verildi. Türkiye’den ise CHP lideri Özgür Özel, “Sumud hepimizin vicdanıdır” diyerek filoya sahip çıkılması çağrısı yaptı. İsrail sessizliğini koruyor.

