VARTAVAR

GENEL Vakıflı köyünün tarihinde yolcuydum

Bu pazar günü Ermenilerin en önemli ve renkli yortularından biri olan Vartavar’ı kutladık.. Bu bayramın ne anlama geldiğini Episkopos Sahak Maşalyan şu sözlerle anlatmıştı Agos’a: “Vartavar, Ermenilerin beş önemli yortusundan biri. İsa Mesih’in hayatında çok önemli bir olayı anlatıyor. Mesih çarmıha gerilmeden birkaç hafta önce üç öğrencisini yanına alır ve Galile yakınlarındaki Tabor Dağı’na dua etmeye çıkar. İsa Mesih onların gözünün önünde biçim değiştirir, ışık saçmaya başlar ve birden bire öğrencileri görür ki, bir yanında Musa, diğer yanında İlya var. Petrus bunun üzerine ‘Buraya üç tane çardak yapalım. Biri sana, biri Musa’ya, biri İlya’ya’ der. Tam o sırada, vaftizindeki gibi, gökyüzünü ışıktan bir bulut kaplar ve bir ses ‘Benim sevgili oğlum budur, ondan razıyım’ der.
TOPLUM Asdvadzadzin ya da Verapokhum

Ermeni Apostolik Kilisesi’nin beş büyük bayramından biri olan ‘Verapokhum Surp Asdvadzadzni’ yani Meryem Ana’nın Göğe Alınışı Yortusu’nu, bu Pazar günü kutluyoruz. Sevgili Baron Seropyan’ımız, bize bu bayramın arkasındaki zengin kültür birikimini anımsatıyor bir kez daha.
GÜNCEL Yeşil Yol’a karşı Vartevor!

Unutulmaya yüz tutmuş olan Vartevor/Vartavar şenlikleri, Yeşil Yol karşıtı eylemler vesilesiyle yeniden canlandı. Hemşin yaylalarında pek çok insan, ilk defa Vartevor kutladı. Şenlikler yeni bir anlam ve derinlik kazandı.
TOPLUM 1915’te ‘Vartavar’, Martavar'a* dönüştü

Ermeni Kilisesi’nin beş önemli yortusundan biri olan, su serpme geleneği ile Nuh Tufanı’nın anıldığı Vartavar 1915 öncesinde tüm yurtta kutlanıyordu. Tıpkı diğer Hristiyan bayramları gibi. Ancak 100 yıl önce Muş’taki Vartavar’ı diğerlerinden ayıran, soykırımın başladığı gün olmasıydı.
TOPLUM Vartavar Yortusu ve insanın ‘evrimi’

Ermeni Kilisesi’nin beş önemli yortusundan biri olan Vartavar, bu yıl 12 Temmuz Pazar günü kutlanıyor. Episkopos Sahak Maşalyan Vartavar’ın anlamını Agos okurları için yazdı.
GÜNCEL Seneye Vartavar’a kim öle, kim kala

Yıllardır bu sütunlarda, ‘Vartavar, her bir şeyin vakti var’, ‘Bayramların en sulusu’ vb. başlıklar altında, geleneksel bir yortuyu anlatıyoruz. Bu kez, 1915 öncesinde tüm yurtta kutlanan bu yaz bayramında, gençlerin ıslanmaktan ve biraz da bahşiş vermekten kaçınıp evlerine kapananlara seslenişiyle başlamak istedik.