1915: ERMENİ SOYKIRIMI

GÜNCEL ‘1915 ve Ötesi’nde Ermeniler ve Türkler

PODEM'in ‘1915 ve Ötesi: Türkiye’de Toplumsal Algı’ başlıklı raporu, 1915 hakkında Türkiye toplumunun ne hissettiğine, Ermenilerin bugün Türkiye’de kendilerini nasıl gördüğüne, toplumun diğer kesimlerinin Ermenilere bakışına ve Ermenistan hakkında ne düşünüldüğüne dair bakış açılarını yansıtıyor.
GÜNCEL 'Müslüman Kardeşler 1915 belgelerini yaktı' iddiası

Ermenistan ve Diaspora medyası, Mısır Cihat Partisi Şeyhi Naim’in “Müslüman Kardeşler Türkiye’den para alarak Ermeni Soykırımı’na ilişkin belgeleri yaktı” iddiasıyla çalkalanıyor. Belgelerin bulunduğu binada bir yangın çıktığı biliniyor; ancak Mısır’daki Ermeniler, iddialara temkinli yaklaşıyorlar.
GÜNCEL 1915'te Diyarbakır konuşulacak

Tarih Vakfı’nın Perşembe Konuşmaları serisinde, Soykırımın 100. Yılı için hazırlanan özel tartışma programı devam ediyor. Bu hafta 1915 Ermeni Tehciri’nin Diyarbakır’da nasıl gerçekleştirildiği ve günümüzde nasıl hatırladığı İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Ayhan Aktar ve Toplum ve Kuram Dergisi'nden Namık Dinç tarafından aktarılacak.
ERMENİSTAN Ermenistan’da bir garip protesto

Gazeteci Hasan Cemal, 2012’de yayımlanan ‘1915: Ermeni Soykırımı’ kitabının Ermenice çevirisinin tanıtımı için geçen hafta Yerevan’daydı. Hrant Dink Vakfı tarafından Ermenice olarak yayımlanan kitabın tanıtımı için düzenlenen ve ülkede büyük ilgi çeken iki toplantıda, çevirmen Ruben Melkonyan’ın “metnin tahrif edildiği” yönündeki iddiaları tartışma yarattı. Hrant Dink Vakfı konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu.
GÜNCEL 1915'in belgesini sümen altı etmişler

Gazeteci Murat Bardakçı, bir TTK yetkilisinin 1915’te verilen tehcir kararı sonrasında tutulan sevk defterlerini Osmanlı arşivlerinden alarak, başka bir kurumun arşivinde sakladığını söyledi. Bardakçı’ya göre, bu iş, resmî bir kararla ilgili değil, bireysel işgüzarlığın sonucu. TTK’nın değişen yönetimi bile, bu belgelerin nerede olduğunu şu an bilmiyor.
GÜNCEL ‘Acıların paylaşımı’ yeter mi?

Hasan Cemal, geçen hafta Paris’te ‘1915: Ermeni Soykırımı’ kitabı üzerine bir konuşma yaptı. Paris’te yaşayan sosyolog Nazlı Temir, Hasan Cemal’in konuşmasını Agos için değerlendirdi. Temir’e göre tarihçi Anahid Ter Minassian’ın Cemal’e konuşmasının ardından yönelttiği soru günün en anlamlı eleştirisi oldu.