LOBİ

GÜNCEL Türkiye’nin lobicisinin Clinton’dan ricası

ABD Dışişleri Bakanlığı, Clinton’un görev süresi boyunca yaptığı yazışmalara ait 55 bin sayfalık belgeyi tarayarak, bunların bir bölümünü yayınlıyor. Ortaya çıkan son e-mail yazışmaları tartışma yarattı, çünkü bir lobi çalışanı David Mercer, Ankara’nın aylık 25 bin dolar ücretle, Ermeni Soykırımı yasa tasarısına karşı kongre üyelerini etkilemeye yönelik çalışmalarda bulunması için tuttuğu bir görevli.
KÜLTÜR SANAT Bir festival daha lobicilik kurbanı oldu

Meksika’nın başkenti Meksiko’da yapılması planlanan ‘Ermeni Filmleri Festivali’, festivalin başlamasına bir gün kala, ani bir kararla iptal edildi. Meksika’nın en saygın dergilerinden ‘Proceso’da yayımlanan habere göre bu kararın ardında Türkiye ve Azerbaycan lobisi var.
GÜNCEL ABD’de Türkiye lobisine karşı kampanya

Amerikalı Ermenileri temsil eden kurumların oluşturduğu koalisyon, ABD’deki çeşitli şirketlere, üniversitelere ve sivil toplum kuruluşlarına mektup göndererek, Türkiye adına Ermeni Soykırımı’nı inkâr etmek için ülkede lobi faaliyetleri yürüten iki danışmanlık firmasıyla iş ilişkilerini kesmeleri çağrısında bulundu.
GÜNCEL Diaspora’dan 'paralel' itirazı

Başbakan Davutoğlu’nun 'lobi' açıklamalarını ABD’deki Diasporanın önemli isimlerine sorduk. Ortaya çıkan tablo, Başbakan Davutoğlu’nun söylediğinin aksine ABD’de Diaspora kurumlarıyla Gülen Cemaati arasındaki ilişkilerin hiç de sıcak değil.
GÜNCEL Türkiye'nin '100. yıl eylem planı'

7. Büyükelçiler Konferansı'nda yapılan açıklamalarla soykırımın 100. yılı için Türkiye’nin hazırladığı ‘eylem planı’ somutlaştı. Plana göre, ‘konunun tarihçilere bırakılması’ tezi yine başrolde olacak, kilise restorasyonları ön plana çıkarılacak. Dış komisyon üyeleri ise yurtdışında 'şok yaratıcı' lobi faaliyetlerinde bulunacaklarını belirtiyor.
GÜNCEL ABD’de ‘havyar diplomasisi’ dönemi

Edvin Minassian, yıllardır ABD’de devam eden Ermeni ve Türk diasporaları arasında devam eden mücadelenin yeni oyuncusu olan Azeri lobisini, ABD’deki tabirle ‘havyar diplomasisi’ni yazdı.
GÜNCEL ‘İslamlaşan Ortadoğu’da Hıristiyanlar Batı’yla pazarlığın konusu haline geldi’

Arzu Yılmaz, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde ‘Irak Kürdistanı’ndaki Kürt mültecileri’ üzerine doktora tezi yazıyor. Yılmaz tezi için gerçekleştirdiği saha çalışması dolayısıyla 2010-2013 arasında Irak Kürdistanı’nda yaşadı. Yılmaz’la yeniden yapılanan Kürt siyasi hareketini, önceliklerini ve Hıristiyanlara bakış açısını konuştuk.
GÜNCEL Kürtlerin özgürlüğü, Ermeniler ve Süryaniler için adaletin garantisi değildir

Tarihçi Taner Akçam ile KCK Eşbaşkanı Bese Hozat’ın “Milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri” sözüyle başlayan tartışma çerçevesinde Kürt siyaseti ve Ermeni meselesi hakkında konuştuk. Akçam, siyasi geçmişi itibariyle Abdullah Öcalan’ı ve PKK’yı yakından tanıyan gözlemcilerden biri olarak 1970’lerden günümüze Kürt siyasetinde yaşanan değişime de dikkat çekti.