CEZASIZLIK

GÜNCEL Abdullah Cömert'i öldüren polise 13 yıl 4 ay

Hatay’daki Gezi protestoları sırasında Abdullah Cömert’in ölümüne yol açan sanık polis Ahmet Kuş’a 13 yıl dört ay hapis cezası verildi. Sanık polis, ‘Görevli olduğu’ gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.
GÜNCEL Vartinis katliamı davası bugün görülüyor

Vartinis Katliamı davasının bugün 10. duruşması görülecek. Davanın 21 Aralık 2015’te görülen son duruşmasında mahkeme, usule ilişkin eksikliklerin giderilmesine hükmedilmişti; bugün karar çıkması bekleniyor.
GÜNCEL Cemal Temizöz Suçsuzsa #21İnsanıKimÖldürdü?

5 Kasım’da görülecek ‘Temizöz ve diğerleri’ davası öncesi Cezasızlıkla Mücadele Güç Birliği Ankara’da bir basın toplantısı düzenledi. Birlik, hakkında beraat istenen sanıklarla ilgili ‘Temizöz suçsuz ise 21 insanı kim öldürdü?’ diye soruyor.
GÜNCEL ‘Beyaz Toroslar için siz ne yaptınız?’

Özel güvenlik bölgesi uygulamalarının, sokağa çıkma yasaklarının ve çatışma halinin devam ettiği bir dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Beyaz Toros’ açıklaması gündeme oturdu. Başbakan’ın 21 Ekim’deki Van Mitingi’nde yaptığı "Ak Parti iktidardan inerse buralarda terör çeteleri ya da eskiden olduğu gibi Beyaz Toroslar dolaşacak" açıklaması hem faili meçhul cinayetlerin şüphelisi olan ve şimdiye kadar resmi olarak tanınmamış ‘JİTEM’in varlığını hem devletin en üst düzeyinde kabulü anlamına geliyordu, hem de bölgedeki kayıp yakınları için üstü kapalı bir tehdit anlamı taşıyordu. ‘Hafıza Merkezi’nin kurucularından avukat Emel Ataktürk’le bu açıklamanın yankılarını ve cezasızlık sürecini konuştuk.
GÜNCEL ‘400 kararın hangisi uygulandı?’

İstanbul’da polisin DHKP-C’ye yönelik operasyonları sırasında Küçükarmutlu'da polis kurşunuyla sırtından vurulan 25 yaşındaki Dilek Doğan hayatını kaybetti. Doğan, 18 Ekim Pazar günü şafak operasyonu sırasında vurulup kaldırılmış ve ameliyata alınmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu tarafından başlatılan soruşturma kapsamında operasyona katılan bazı polis memurlarının ifadelerinin alındı, ancak 23 Ekim günü soruşturmaya kısıtlama kararı getirildi. Kamu görevlilerinin ihmalleri sonucunda yaşanan yaşam hakkı ihlallerinin cezasız kalması Türkiye’de sık karşılaşılan bir mağduriyet. Uzun süredir cezasızlık konusuyla ilgili çalışan insan hakları hukuku uzmanı Kerem Altıparmak’la konuştuk.
GÜNCEL Pozantı skandalında yargılanan kimse kalmadı

2012 yılında Pozantı Çocuk Cezaevi’nde yaşanan taciz ve tecavüz skandalıyla ilgili ceza alan kimse kalmadı. İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, son olarak Özgecan Arslan cinayetiyle infiale neden olan şiddet kültürünün Pozantı’da da görüldüğü gibi cezasızlıktan beslendiğini, bunun en açık örneğinin de Pozantı'da yaşananlar olduğunu belirtiyor.
GÜNCEL Ferguson'da siyah genci öldüren polis yargılanmadı, eylemler başladı

ABD'nin Missouri eyaletinde 18 yaşındaki silahsız, siyah genç Michael Brown’u vurarak öldüren polis Darren Wilson hakkında büyük jüri, dava açılmasına gerek olmadığına hükmetti. Kararın ardından hem cinayetin gerçekleştiği Ferguson'da hem de ABD'nin diğer bölgelerinde eylemler başladı.