Kürkçü: 2019'da iktidardayız

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP Hatay 1. Olağan Kongresi’nde yaklaşan 2015 Genel Seçimleri’ni işaret etti: “Seçim’e bağımsız adaylarla girmiyoruz, parti olarak giriyoruz ve yüzde 10 barajını da mutlaka ama mutlaka yıkacağız. Bu hedefle, Parlamento’ya en az 60 milletvekili ile gireceğiz. 2019’da ise iktidardayız. Başka bir hedefimiz, yoktur”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hatay 1. Olağan Kongresi, Bedircan Düğün Salonunda gerçekleşti. İl Başkan Adayı Mehmet İnsan başkanlığındaki 16 kişilik İl Yönetim Kurulu Asil Listesi ile 20 kişilik Genel Merkez Kurultay Delegelerinin belirlendiği Kongreye; 2013 Gezi eylemlerinde yaşamlarını yitiren Ahmet Atakan ve Ali İsmail Korkmazın aileleri, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, sendika-STK ve cemaat Liderleri ile delegeler katılım gösterdi. HDPnin 2015 hedeflerinin paylaşıldığı Kongrede konuşmalar üç dilli, Arapça, Kürtçe ve Türkçe yapıldı. 

Kongrede en dikkati çeken konuşma, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçüden geldi. Kürkçü, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaşın, "HDP, Başbakandan bir şey talep etmiyor artık, HDP Başbakanlığı istiyor Biz Başbakan olacağız, kendi sorunumuzu kendimiz çözeceğiz söylemlerine açıklık getirirken, HDPnin yaklaşan seçimlerde bağımsız adaylarla değil ama Parti olarak yer alacağına işaret etti; İktidara hazırız mesajı verdi.

Hedefimiz en az 60 milletvekili

2015 seçimlerine değinen ve bu defa seçime bağımsız adaylarla değil ama parti olarak girme hedefinde olduklarını söyleyen Ertuğrul Kürkçü, Yüzde 10 barajını geçeceğiz O anlamda, Seçime bağımsız adaylarla girmiyoruz, parti olarak giriyoruz ve yüzde 10 barajını da mutlaka ama mutlaka yıkacağız dedi. Bu hedefle, parlamentoya en az 60 milletvekili ile gireceklerini dile getiren Kürkçü, Türkiyenin ana muhalefet partisi olarak başlattığımız 2015 seçimleri yürüyüşünü 2019da iktidarla taçlandıracağız. Başka bir hedefimiz, başka bir amacımız yoktur diye konuştu.

Hem yeniyiz, hem de en eski

Türkiyeyi oluşturan halkların birbirine destek vermesi ve sorunlarına da, bu destek noktasında birleşerek çözümler getirmesi gerektiğini dile getiren Ertuğrul Kürkçü, Türkiyenin; özgürlük, demokrasi, halkların eşitliği içinde yaşayabilmesi, çatışmaların ve ayrışmaların son bulması için bir arada, omuz omuza çalışıp, üretip, omuz omuza kendi emeğimizin ürününü paylaştığımız bir dünya hayali ile yola çıktık. Bu hayali, hiç yoktan ortaya koymuş da değiliz. Biz, bir yandan Türkiyenin en yeni partisiyiz ama bir yandan da Türkiyenin ve hatta belki de bölgenin en eski partisiyiz. O nedenle ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz dedi.

Hatayda Arabız, Trabzonda Lazız

Partimizin, şu ya da bu milliyetle, şu ya da bu halkla ilişkilendirilmesi çabalarının farkındayız diye konuşan Ertuğrul Kürkçü, Halkların Demokratik Partisinin Kürt Partisi mi, Türkiye Partisi mi yoksa Türk Partisi mi olduğuna dair beyhude tartışmaları gördüklerini ve izlediklerini dile getirdi. Kürdistan Özgürlük mücadelesinin, HDPnin ve HDP noktasında biriken mücadelenin vazgeçilmez bir bileşeni olduğuna işaret eden Kürkçü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi olmazsa Partimiz olmaz. O nedenle bu mücadelenin sahiplerine yakın, derin ve samimi bir duygusallıkla bağlıyız. Ama öbür taraftan, hayatın, ama hiçbir milliyetin içine sığmayacağını bilecek kadar Türkiyede yaşıyoruz, hayatın, ama hiçbir milliyetin eline bırakılamayacak kadar zengin ve karmaşık olduğunun da farkındayız. O yüzden Hatayda Arabız, Siirtte Arap ve Kürdüz, Dersimde Kürt ve Aleviyiz, Giresunda ve Trabzonda Lazız, Trakya ve Edirnede Pomağız, Toroslarda Türkmeniz, Egede Türkmeniz ve Rumuz, İstanbulda her şeyiz Biz, Türkiyeyiz, Türkiyenin özgürlük ve demokrasi mücadelesiyiz. Halkların Demokrasi Partisi, Türkiyenin özgürlüğü için, Türkiyenin Halkları için, Türkiyenin geleceği için mücadele eden bir partidir.

Ermeniler, Aleviler, kadınlar baş tacımız

Milliyet ve kimlik farklılıklarının, karşılıklı değil ama yan yana durması gereken birer zenginlik olduğunu söyleyen Kürkçü, geçmişten bugüne kadar bazı milliyetlere ve kimliklere karşı izlenen ayrımcı politikalara işaret etti. Ezildiler, yok edildiler, katledildiler, soykırıma uğratıldılar diye konuşan Kürkçü, bugün nüfusu hiç olmadığı kadar azalan Ermeni Toplumuna ve diğer halklara sözü getirdi, çarpıcı bir mesaj verdi:

Bütün soykırım mağdurlarına, bütün zulüm mağdurlarına, dışlanan ve örselenen herkese partimizde, herkesten önce yer var. O nedenle biz, sayıları soykırımla bir avuca kadar indirilmiş olmasına rağmen Ermeni Halkını, Osmanlının Paşalarından günümüzün Paşalarına kadar kılıçla doğranan Alevileri, her yerde her zaman erkek zulmü altında kalan kadınları partimizin baş tacı ilan ediyoruz. Kürt Halkına karşı girişilmiş zulüm ve soykırım karşısında Kürt Halkının tartışmasız yanındayız. Onların özgür olmadığı bir Cumhuriyet, bizim de özgür olmayacağımız bir Cumhuriyet olacaktır. Biz böyle bir Cumhuriyet istemiyoruz…”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında