Sanık polis katılmadı, karar ertelendi

Ali İsmail Korkmaz davasının karar duruşmasında, müebbet hapis cezası ile yargılanan polis memuru Mevlüt Saldoğan’ın katılmaması nedeniyle mahkeme başkanı kararın verilemeyeceğini söyledi. Duruşma 21 Ocak 2015 tarihine ertelendi.

1’i polis olan 5’i tutuklu, 3’ü tutuksuz polis olan toplam 8 sanığın yargılandığı 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 6’ncı duruşma öncesi, Ali İsmail Korkmaz cinayetinin bir numaralı zanlısı, Yozgat E Tipi Cezaevi'nde kalan Mevlüt Saldoğan’ın avukatı Mutlu Karayılan, mahkemeye dilekçeyle başvurarak erteleme istedi.

Duruşma devam ederken, Korkmaz’ın öldürülme olayı ile ilgili açılan davada bugün kararın verilmesi bekleniyordu; ancak müebbet hapis cezayla yargılanan polis memuru Mevlüt Saldoğan mahkemeye gelmemesi nedeniyle mahkeme başkanı, karar veremeyeceklerini, bunun mümkün olmadığını söyledi.

Eskişehir’de Gezi direnişi sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasının duruşması Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Müebbet hapis cezası ile yargılanan polis memuru Mevlüt Saldoğan’ın katılmaması nedeniyle mahkeme başkanı kararın verilemeyeceğini söyledi. Duruşma 21 Ocak 2015’ tarihine ertelendi. 

Duruşmayı, Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel, babası Şahap ve ağabeyi Gürkan Korkmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekilleri Müslim Sarı ve Şafak Pavey, HDP Milletvekili Sebahat Tuncel, Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesinden gözlemci Andrea De Rujiter izledi.

Öte yandan, polis ekipleri, duruşma nedeniyle sabah saatlerinden itibaren adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Kaldırım Caddesi, Bağdat Caddesi girişinden eski Veterinerlik Kavşağı arası, Erkilet Bulvarı, Çevreyol İstasyon Caddesi Kavşağı (Sümer Üst Geçit) ile eski Veterinerlik Kavşağı arasını gece yarısından itibaren araç trafiğine kapatan polis, 3 farklı arama noktası oluşturdu.

“Yargıya müdahale çabası”

Ali İsmail’in ağabeyi Gürken Korkmaz, Saldoğan’ın gelmeyişini ‘yargıya müdahale çabası’ olarak değerlendirdi.

Korkmaz, Twitter hesabından, “Yargıyı sabote ve belki de heyeti değiştirmeye kadar gidebilecek müdahale çabaları olabilir. Kaygılıyız…” diye yazdı.

Ali İsmail’e son tekmeyi atan Mevlüt Saldoğan bir önceki duruşmada kendini, “Bugün bu ülkenin sayın cumhurbaşkanı, başbakanı Gezi’nin bir darbe girişimi olduğunu söylüyor. Ben bu darbeyi bastırmakla görevliydim” sözleriyle savunmuştu.

Saldoğan’ın avukatı Mutlu Karayılan da müvekkilinin verilen emri yerine getirdiğini belirterek “İçişleri bakanı, vali ve Eskişehir TEM müdürü de davaya dahil edilsin ve ifadeleri alınsın” demişti.

Emel Korkmaz: Oyalıyorlar

Duruşma öncesi Hatay’dan gelen ve sağlık sorunları bulunduğu belirtilen anne Emel Korkmaz, DHA’ya yaptığı açıklamada, "Bu duruşmada bir karar çıkmasını bekliyorduk ama, katillerden biri gelmedi. Hastaymış. Ben de hastayım ancak, oğlumun hakkını aramak için ne olursa olsun ben sonuna kadar buraya gelmekten vazgeçmeyeceğim. İnşallah karara bağlarlar ama ben sanmıyorum. Katil olmadıktan sonra karara bağlanmaz diye biliyorum. Davanın 2015’e sarkma ihtimali var, bence oyalıyorlar. Bunlar sadece oyalama maksatlı hareket ediyorlar. Neden şimdiye kadar hastalanmadı da şimdi mi hastalığı tuttu? Bilmiyorum ama hastalığı bana inandırıcı gelmiyor” dedi. 

Duruşma İstanbul, Ankara, Kayseri, Eskişehir ve Hatay’dan gelen yaklaşık 800 kişilik grup, adliye binasına polis noktalarında aramadan geçtikten sonra gruplar halinde yürüdüler. Kayseri grubu İstasyon caddesinden geçerken, Gezi olaylarında ölenlerin adlarını tek tek okuyup, Ali İsmail Korkmaz’ın üzerinde ’Adalet için Başkaldırıyoruz- Dev-Lis’ yazılı maketini taşıdılar. Kayseri polisine çevre illerden gelen polislerde katıldı. Emniyet Genel Müdürlüğünden gelen polis helikopteri günün erken saatlerinden itibaren, Adliye binası üzerinde uçuş yaptı.

Kategoriler

Güncel Gündem