Müzik Festivali'nden kaçırılmayacak 5 konser

43. İstanbul Müzik Festivali’nin programı geçtiğimiz günlerde açıklandı. 31 Mayıs’ta başlayacak festivalinden kaçırılmayacak beş konser huzurlarınızda.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği İstanbul Müzik Festivali’nin bu yıl 43.’sü yapılacak. Festivalin açılış konserini, 31 Mayıs Pazar günü Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, Sascha Goetzel şefliğinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası verecek. 

‘Kültürel Manzaralar’ temasıyla dinleyiciyle buluşacak 43. İstanbul Müzik Festivali, iki dünya, üç de Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak. Prömiyerlerden biri Çanakkale savaşının 100. yıldönümü temasında olacak. Bir diğer prömiyerde ise ünlü bestekâr Dikran Mansuryan sahne alacak.

Festivalde bu yıl aralarında Yuri Bashmet, Boris Berezovsky, Emmanuelle Haïm, Angela Hewitt, Paavo Jarvi, Kim Kashkashian, Patricia Kopatchinskaja, Christian Tetzlaff, Gidon Kremer, Yuja Wang gibi isimlerle dünyanın önde gelen topluluklarından Lozan Oda Orkestrası, Franz Liszt Oda Orkestrası, Kremerata Baltica ve Berlin Filarmoni’nin 12 Çellisti’nin de bulunduğu 600’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak. Deutsche Kammerphilharmonie Bremen ise festivalin bu yılki yerleşik konuk orkestrası olarak iki konsere imza atacak.

Berlin Filarmoni’nin 12 Çellisti: Çünkü Berlin Filarmoni’nin ‘Muhteşem On İki’ olarak anılan 12 çellisti en az Berlin Filarmoni kadar şahane.

1972’den beri dünyanın dört bir köşesinde konserler veren ve bir parçası olduğu Berlin Filarmoni Orkestrası kadar nam salan 12 Çellist’in konserinde, Bach’tan ‘Brandenburg Konçertosu’ ve Schumann’dan ‘Orman Manzaraları’ gibi klasik eserlerin yanı sıra, Piazzolla’nın eğlenceli ‘Tangolar’ına da dinleyebilirsiniz. Cemal Reşit Rey’in öğrencisi besteci Tayfun Erdem’in ‘Mavi Kelebeklerin Marşı’ eserinin prömiyeri de ‘Muhteşem On İki’nin İstanbul repertuvarında.

1 Haziran Pazartesi, 20:30, Aya İrini Müzesi


Kim Kashkashian & Peter Nagy ile Bir Dünya Prömiyeri: Çünkü festival için özel olarak sipariş edilen Tigran Mansurian bestesinin dünya prömiyeri yapılacak.

Yaşayan en önemli Ermeni besteci Tigran Mansurian’ın ‘Yeni Eser’i, Kashkashian’ın kemanıyla ilk defa Vortvots Vorodman’da duyulacak. İki yıl önce festivalde bir araya gelen Nagy ile Kashkashian bu kez Bach ve Bartok’tan birer, Gomidas Vartabed’den ise çokça yapıt seslendirecek.

10 Haziran Çarşamba, 21:00, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi

Borodin Quartet&Boris Berezovsky: Çünkü bu senenin yaşam boyu başarı ödüllü ekibini izlemek için iyi bir fırsat.

70. yılını bir dünya turnesiyle kutlayan, Moskova Konservatuvarı mezunlarından mütevellit Borodin Quartet piyanist Boris Berezovsky ile güçlerini birleştiriyor. Üstüne üstlük Antonin Dvorak’ın ‘Piyano Beşlisi’ icra edilecek.

4 Haziran Perşembe, 20:30, Aya İrini Müzesi

Domo Emigrantes: Çünkü tarantellaları ve napoliten şarkıları bir parkta, üstelik ücretsiz dinlemeyi kim istemez ki?,

2009’da kurulan Domo Emigrantes, geleneksel Güney İtalya ve Akdeniz müziklerini caz öğeleriyle harmanlıyor. Müzik Festivali’nin ‘Pazar Klasikleri’ serisi kapsamında gerçekleşecek konserlerin belki de en eğlencelisi.

14 Haziran Pazar, 10:30, Selamiçeşme Özgürlük Parkı

‘Paris dans ediyor’ - Alliage Quintet& Jozsef Lendvay: Çünkü Paris’in ‘Belle Epoque’ ruhu İstanbul’a uğruyor.

Alliage Quintet, müzikseverleri Paris’in 19. yüzyıl sonundaki politik, ekonomik ve toplumsal açılardan fırtınalı ve bir o kadar da yaratıcı atmosferine götürüyor. Sanatta art nouveau, gerçekçilik ve doğalcılık akımlarının ardı ardına çıktığı bu dönemde salon müziği, kabare, caz, dans müziği besteleyen ve Paris’i mesken tutan yabancı bestecilerin yapıtlarına icra edilecek.

8 Haziran Pazartesi, 20:30, Süreyya Operası

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik

Etiketler

Müzik Festivali


Yazar Hakkında