Zaferden sonra SYRIZA ve balıklar

Evren Dede, Aleksis Çipras'a atfedilen "Ege Denizi, sadece balıklarındır” sözünün arka planını ve Yunanistan medyasınının yeni hükümetle ilgili yorumlarını yazdı.

Yunanistan’da 25 Ocak’taki erken genel seçimlerden radikal sol SYRIZA’nın birinci çıkması ve “kravatsız” politikacıların en sonunda iktidara gelmesi, Yunanistan’da olduğu kadar Türkiye’de de yankı buldu. Türkiye’de SYRIZA’ya yönelik ilgi ve heyecan büyük olunca, zaman zaman abartıya da kaçılıyor tabii. Mesela, SYRIZA lideri Aleksis Çipras’ın Yunan milliyetçilere karşı “Ege Denizi, sadece balıklarındır” dediği yönündeki “haber” de bunlardan biri. Çipras’ın gerçekte demediği bu sözler, sosyal medyada öyle hızlı bir şekilde yayıldı ki, bazı ünlü haber siteleri bile “Çipras, Ege Denizi balıklarındır’ dedi” şeklinde yanlış haber yaptılar. 

Batı Trakya’da yayın yapan Azınlıkça’da makaleleri de yayınlanan Dimostenis Yağcıoğlu, Yunanistan Başbakanı Çipras’a mal edilen “Ege Denizi, balıklarındır” sözlerine şöyle açıklık getiriyor: “Yunanistan’da anarşistler ve radikal solcuların, 1996’lardan bu yana kullandığı bir slogan bu. Ancak, Aleksis Çipras’ın ağzından bunu hiç işitmedim. Söylediğini hiçbir yerde okumadım. Bu söz çok anlamlı, ama Yunanistan’da devleti yönetme sorumluluğu almış olanlar bunu söyleyemezler, inansalar bile söyleyemezler. Evet, SYRIZA iktidara gelince, Türkiye ‘de büyük heyecan yarattı. Dolayısıyla, abartı da normal. Yakında, SYRIZA’ya ister istemez daha soğukkanlı bakılacak”.

Aris Ramanos
(Sosyal Demokrat eğilimli To Vima gazetesi)

“Başarılı olup olmayacağı, gerek kendisinin, gerekse de hükümetinin gidişatından belli olacak. İlk veriler olumlu, çünkü Yunanistan’ın artık kreditörlerinkinden farklı bir sese sahip olduğu görünüyor. Hükümetin Yunanistan için mücadele verdiği bu dönemde, merkez sağın başarısızlığa umut  bağlaması ve Yeni Demokrasi Partisi cephesinden bu hükümetin bir ‘sol parantez’ olacağı senaryolarını yayması, büyük bir milli hata. Bunlar kime yarar ki? Eğer ülke batarsa, hep birlikte batacağız! Eğer bu fırsat da kaçarsa, başka fırsat olmayacak.”

Yorgos Kirtsis
(Radikal sol eğilimli Avgi gazetesi)

“Yunanistan’ın borç konusunda sunduğu öneri, alternatif bir çözümü teşkil ediyor. Almanya sıkışıyor. Öyleyse, Merkel’den borcun silinmesini kabul ederek intihar etmesini beklememeliyiz. ‘Kazan kazan’ formülü ile bu işten kurtulmak için acele edecektir. SYRIZA, kemer sıkma olmadan borcun traşlanmasını istemişti. Maliye Bakanı Yannis Varufakis de bunu öneriyor. Bu öneri, Wolfgang Schäuble’nin tezine değil, SYRIZA’nın tezine daha yakın.”

Errikos Bartzinopulos
(Ethnos gazetesi)

“ABD, daha önce de Yunan başbakanlarından gerek Yorgo Papandreu’nun, gerekse de Antonis Samaras’ın desteğe ihtiyaç duydukları anlarda, destek açıklaması yapmıştı. Ancak, her şeyden önce asıl geçerli olan şey, elini cebine atanın ne dediğidir; yalnızca destek çıkanın ve akıl verenin ne dediği değil! Bu her zaman böyle olmuştur ve böyle olacaktır. Soğukkanlılık gerekiyor. Çünkü oyun daha şimdi başladı ve henüz daha atışmalar aşamasındayız.”

Pashos Mandravelis
(Kathimerini gazetesi)

“Çipras, seçim akşamı yaptığı açıklamada, ‘Yunanistan’ın borcunun traşlanması durumunda kravat takacağını’ söyledi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’a ise, ‘Avrupalı ortaklarla anlaşmaya vardıklarında kravat takacağını’ söyledi. Yunancada rüşveti simgeleyen ‘fakelaki’ kelimesinden sonra, yine Yunancada takla atmak anlamına gelen ‘kolotoumpa’, uluslararası literatüre kazandırılan ikinci Yunanca sözcük oldu. Hükümetin kısa zamanda, önündeki kayalıkları göreceğini ve seçim öncesi vaatlerinden farklı bir rota izleyeceğini umuyoruz.”

Aleksis Papahelas
(Liberal eğilimli Kathimerini gazetesi)

“Çipras, siyasete adım attığı günden bu yana çok değişti. Berlin’de ve Avrupa Merkez Bankası’nda ne olduğunu çok iyi bilenler, uzun zaman geçmeden ‘şahinler’ ile ‘Avrupa solunun yıldızlarının’ çarpışacağını öngörüyor. Çipras’ın bu tehlikeleri iyi bildiğini umut etmek istiyorum. Sorumluluğa dönüş yapabilmesi için, Çipras’ın tek bir fırsatı olacaktır. Reel ekonominin kötüleşmesi ve bankacılık krizi riski, ona bu fırsatı verecektir. Bugün için muhalefette olan sorumlu partilerin, her mantıklı insan gibi bu dönüşü desteklemeleri gerekecek..”

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında

Evren Dede