Altay: Dinç istihbarat raporlarını sunmadı

Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklana Ramazan Akyürek’in ifadesinde Engin Dinç’ten de bahsediliyor.

Al Jazeera’nin haberine gore, 30’dan fazla kamu görevlisinin ifadesinin alındığı soruşturmada Akyürek’in ifadesinde dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın ifadelerine yer verildi ve dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç soruldu. 

Altay ifadesinde, Trabzon’a emniyet müdürü olarak görevlendirildikten sonra ilk iş olarak istihbarat şubeden (Engin Dinç) brifing aldığını vurguladı.

Reşat Altay, İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in Hrant Dink’in öldürüleceğine ilişkin hazırlanan ve Ankara’ya gönderilen istihbarat raporlarını kendisine sunmadığını belirtti. Altay, “Raporların yanı sıra Yasin Hayal tarafından Dink’e yönelik eylem yapılacağına dair bilgi verildiğine de hatırlamıyorum.”dedi.

'Siz zahmet etmeyin, ben Tuncel’le görüşürüm'

Brifingten 1 ay sonra Engin Dinç’in makamına geldiğini ve bir yardımcı istihbarat elemanından bahsettiğini ifade eden Altay ifadesinde Engin Dinç ile arasında geçen konuşmayı şöyle aktardı:

“Erhan Tuncel’i kastederek, ‘Efendim kullandığımız bir yardımcı  istihbarat elemanı problemli, agresif bir yapısı var, sürekli para talep ediyor. İstemediğimiz bir şeye de karışabilir’ gibi şeyler söyledi. Ben de bu şahsın hangi konularda bize bilgi  verdiğini sordum. Kendisi de bana Çeçenistan’da faaliyet gösteren ve aşırı milliyetçi gruplarla ilgili bilgi getirdiğini söyledi.”

Engin Dinç’in sözleri üzerine Erhan Tuncel’i yanına getirmesini istediğini ifade eden Altay, “Ben konuşayım. Sıkıntıyı çözmeye çalışayım dedim ancak Engin Dinç, ‘Siz zahmet etmeyin ben görüşür halledirim’ dedi. Bu görüşmede de Dink’e karşı eylem yapmayı düşündüklerine ilişkin bilgi vermedi. Bir daha da Erhan Tuncel konusundan bahsetmedi.” dedi.

Tutuklular da Dinç’i işaret etmişti

Soruşturma kapsamında daha önce tutuklanan Trabzon İstihbarat'ta görev yapan Ercan Demir, Özkan Mumcu ve Muhittin Zenit de ‘Raporları hazırlayıp gönderen Engin Dinç’ti’ demişti. Hrant Dink ailesinin avukatları da geçtiğimiz haftalarda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Başvuruda şu an İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç’in ifadesinin alınması talep edildi.

Savcılık ise Dinç ile ilgili henüz bir karar vermedi. Engin Dinç ile ilgili iddialar en sona bırakıldı. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında