Şırnak'ta 100 yıl sonra ilk Paskalya

Asuri, Keldani, Süryani Arami Kültür ve Dayanışma Derneği (Maska-Der) ile Şırnak Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikle, Şırnak’ta 1915’ten sonra ilk Paskalya bayramını kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda bu yıl ilk kez kutlanan Paskalya Bayramı'na Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan, Maska-Der yöneticileri, Protestanlar Birliği Kilisesi'nden Ender Pekek, Din Alimleri adına Edip Boz, HDP milletvekili adayları Leyla Birlik, Ferhat Encü, Aycan İrmez ile çok sayıda kişi katıldı.

Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadirhan, 100 sonra barış ve kardeşlik için bir araya geldiklerini söyledi: "Yaşı ileri olanlar hatırlıyor. Hristiyanlar Şırnak'ta yaşarken Paskalya Bayramı kutlanırmış, yumurta dağıtılırmış. Barış ve kardeşlik havası içerisinde bu bayramlar sürüp gidermiş. Tabii bu böylece bin yıllarca devam etmiş. Ulus devletler tekçi zihniyetleri ile ayrılıkları ve farklılıkları kaldırıp tek tip vatandaş yaratınca onlar buraları terk etmek zorunda kaldılar. Daha doğrusu bir çok baskıya, zulme maruz kaldılar. 100 yıl sonra barış ve kardeşlik için buradalar. Yine o çiçek bahçesine farklı bir renk olmaya geldiler. Öğleden sonra da 'Kutlu Doğum' etkinliğimiz var. İnanç farklılıkları böyle bir şey."

Paskalya kutlamasında konuşan Maska-Der Başkanı Mukaddes Aslan, yüzyıl aradan sonra burada olmanın kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi; “Asuri, Keldani, Süryani ve Ermeniler için buraya geldik. Hep beraber bölgede barış ve kardeşlik hukukun yeniden sağlaması için yeni yaşam felsefesinin inşasına katkıda bulunmak için buraya geldik. Mezopotamya'da inancımızı yitirmedik ve yitirmeyeceğiz"

Mardin Protestan Kilisesi Temsilcisi Ender Peker'in bayrama ilişkin bilgi vermesinin ardından, şeker ve boyalı yumurta ikram edildi.

 

 

Etiketler

Şırnak Paskalya


Yazar Hakkında