"Bu konser Türklerden çok Ermenilere bir mesaj veriyor"

1915 anısına pek çok sanatçının bir araya geldiği ‘In Memoriam | 24 Nisan’ başlıklı konser bu akşam gerçekleşecek. Konserde sahne alacak müzisyenlerden Eileen Khachadoorian, "konserde sahne alacak tüm sanatçılar mesajı ve sözü olan isimler, hayatımda sahne alacağım en anlamlı ve güzel konser olduğunu hissediyorum" diyor.

Anadolu Kültür, Kalan Müzik işbirliği, Calouste Gulbenkian Vakfı, Fineco ve Project 2015 desteğiyle bu akşam 1915 anısına ‘In Memoriam | 24 Nisan’ başlıklı bir konser düzenleniyor. İstanbul Kongre Merkezi’nde, 20.30’da başlayacak konserde, Kardeş Türküler, Ertan Tekin, Hasmik Harutyunyan, Karine Hovhannisyan, Erkan Oğur, Ara Dinkjian, Onnik Dinkjian, Haig Yazdjian, fiahan Arzruni, Erman İmayhan, Eileen Khatchadourian, Henning Schmiedt, Haïg Sarikouyoumdjian, Gaguik Mouradian, David Mayoral ve Jordi Savall sahne alacak. Zülfü Livaneli’nin ‘Hommage to Gomidas’ (Gomidas’a saygı) adlı bestesi ise, ilk kez bu gecede icra edilecek. Gecede, ayrıca Ermeni şair ve yazarların eserlerinden okumalar yapılacak.

2007’de yayınladığı ‘midan’ adlı ilk albümü ile isminden söz ettiren Eileen Kachadoorian, Anadolu Kültür ve Kalan Müzik’in birlikte düzenlediği bu akşamki ‘In Memoriam/ Anısına' konserinin konuk sanatçıları arasında. İlk albümünde rock ağırlıklı parçalar seslendiren Khachadoorian, Nisan ayında yayınlanan son albümü ‘Titernig’de ise elektronik ağırlıklı parçalara yer verdi. Sanatçı konserde Açker, Der Voğormya ve Siretsi Yarıs Daran olmak üzere üç parça seslendirecek. 

Otoritelere göre diasporanın en iyi kadın sanatçıları arasında gösterilen Khachadoorian, konser için son derece heyecanlı. Düzenlenen gecenin Ermenilerin Türkiye ile yeni diyalog imkânları yaratması açısından çok önemli olduğunu düşünen Eileen Khachadoorian, 24 Nisan 1915’te tutuklananların anısına ithaf edilen konserle ilgili duygularını şöyle ifade ediyor: “Kendimi yüzde yüz Lübnanlı ve yüzde yüz Ermeni olarak hissediyorum. Yani bir diaspora Ermenisiyim. Bu konser için Türkiye’de olmak çok karmaşık duygular yaşamama neden oluyor. Çok heyecanlıyım, fakat sevinmem mi gerekiyor yoksa hüzün mü yaşamalıyım bilemiyorum, doğrusu ikisini bir arada yaşıyorum. Buraya gelmek kendi adıma bir cesaret örneği ama asıl takdir edilmesi gereken cesareti bu konseri organize edenler gösteriyor. Bir gün Türkiye’ye gelip Ermenice şarkı söyleyeceğimi aklıma bile getirmezdim. Açıkçası Türkiye’ye geliyor olmam etrafımdakilerin de çok hoşuna gitmedi, bazıları 'orada ne işin var?’ dedi. Türkiye’ye gidiyorum çünkü her şeyden önce bu konser sembolik olarak çok büyük bir anlam ifade ediyor. Ayrıca bu konserin ufuk açıcı bir niteliği olduğuna da inanıyorum, çünkü eğer bir noktaya ulaşmak istiyorsak her şeyden önce bir diyalog imkânı yaratmak gerekiyor. Sadece yüksek sesle haykırarak istediklerimizi elde edemeyiz, Türkiye’de de soykırımın tanınması gerektiğini düşünen Türklerin olduğunu da biliyorum. Büyükannemin büyüdüğü bir şehirde ve dedemin doğduğu bir ülkede şarkı söyleme fikri beni gerçekten duygulandırıyor. Anne tarafım Harputlu, baba tarafım ise Adanalı.

Bana göre bu konser dünyaya özellikle de Türklerden çok Ermenilere önemli bir mesaj veriyor. Çünkü Ermenilerin de artık bir diyalog imkânı yaratmanın gerektiğini fark etmesi gerekiyor. Bu konser hakkında beni çok mutlu eden bir diğer şey de seçilen sanatçıların niteliği. Kendimi katmadan söylüyorum, konserde sahne alacak tüm sanatçılar mesajı ve sözü olan isimler. Tüm bu özellikleri yan yana getirdiğimde, hayatımda sahne alacağım en anlamlı ve güzel konser olduğunu hissediyorum.”

İstanbul Kongre Merkezi’nde saat 20.30'da başlayacak ‘In Memoriam | 24 Nisan’ konseri canlı olarak interneten izlenebilecek:

  

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.