HDP'ye yönelik saldırılara illerden ortak tepki

HDP’nin Mersin ve Adana il binalarına yapılan bombalı saldırılar, birçok ilde protesto edildi.

7 Haziran seçimlerine yaklaşıldıkça HDP’ye yönelik saldırılar yoğunlaştı. HDP’nin, Mersin ve Adana il binalarına yönelik yapılan bombalı saldırılardan sonra, başta İstanbul olmak üzere birçok kentte protesto yürüyüşü düzenlendi. 

İstanbul

Aralarında HDP İstanbul İl Örgütü, HDK İstanbul Meclisi, KESK, TTB, Birleşik Haziran Hareketi, Partizan gibi birçok siyasi parti ve platformun bulunduğu İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi HDP’ye yönelik bombalı saldırılara tepki gösterdi. “Saldırılardan yılmayacağız seni başkan yaptırmayacağız” pankartını açan kitle, “HDP’ye uzanan eller kırılsın” sloganlarıyla Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. HDP İstanbul milletvekili adayları, HDP İstanbul İl eş başkanları Cesim Soylu ve Ayşe Erdem, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ın da yer aldığı kitle İstiklal Caddesi’nde toplandı. HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cesim Soylu ilk açıklamayı yaptı. Partisinin Adana ve Mersin il binalarına yapılan saldırıların sorumlusunun AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu belirten Soylu, “Seçim yaklaştıkça saldırılar artıyor. Saldırıların kimler tarafından tertip edildiğini biliyoruz. Saldırıların sorumlusu hükümettir. Cumhurbaşkanı’nın kullandığı nefret dili saldırılara zemin hazırlamıştır. Ama biz hiçbir provokasyona gelmeyecek, seçim sürecini zaferle taçlandıracağız” dedi.

Birleşik Haziran Hareketi adına söz alan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da saldırıların sorumlusunun Başbakan ve Cumhurbaşkanı olduğunu söyledi ve “Bu saldırılar yok olmanın, yenilginin işaretidir. Demokrasi güçleri bu saldırılara asla teslim olmayacak” dedi. KESK İstanbul Şubeler Platformu adına Hüseyin Taskın, TTB adına söz alan Sedat Mengüç, İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını yapan Özge Akman da açıklamalarında HDP’yi hedef gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nu eleştirdi.

Diyarbakır

Diyarbakır’da da yapılan saldırılar binlerce kişi tarafından protesto edildi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanlığı önünde bir araya gelen kitle adına konuşan HDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan, "Kim ne yaparsa yapsın HDP ile Türkiye halklarının buluşmasını asla engelleyemeyecekler. Kürt halkı, Türkiye halkıyla buluşacak. Hangi bombaları nereye atarlarsa atsınlar, barış kazanacak. Asıl bombayı 7 Haziran’da Türkiye halklarıyla beraber biz patlatacağız " dedi.

Mersin

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun düzenlediği protestoda, ‘’ Yaşasın Halkların Kardeşliği’’ sloganları atıldı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Yusuf Kaya, “Milli iradeden dem vuranlar, dünyanın hiçbir yerinde olmayan yüzde 10 seçim barajları ile halkın temsiliyetinin Meclis’e yansımaması için elinden geleni yaparken, halkların bütün barajları yıktıklarını gördükçe bu tür provokasyonları devreye sokmaktadırlar. Bugün, barışı ve kardeşliği savunmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır. HDP’ye yapılan saldırıları kınıyor, faillerin derhal yakalanarak yargıya teslim edilmelerini istiyoruz’’ dedi.

Ankara

HDP Ankara İl Örgütü’nün çağrısı ile Güvenpark’ta bir araya gelen yüzlerce Ankaralı burada,  “Seni başkan yaptırmayacağız” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile saldırıları protesto etti.

HDP Mardin Milletvekili Adayı Mithat Sancar, Mardin’de, ‘’Hakkari’de, Şırnak’ta, Diyarbakır’da ve HDP’nin güçlü olduğunu bütün illerde hiçbir partinin çalışmalarına en ufak bir engelleme olmadığını, bu tarz saldırıların yaşanacağını beklediklerini ancak HDP’lilerin bu provokasyonlarla kışkırtılamayacağını’’ belirtti. Sancar, ayrıca saldırıların arkasında HDP’nin barajı aşacağı ve AKP saltanatının yıkılacağı korkusunun olduğunu vurguladı.

Dersim

HDP Dersim İl Örgütü, saldırıya ilişkin Özgürlük Meydanı’nda bulunan Yer Üstü Çarşısı’nda basın açıklaması yaparak saldırıyı kınadı.

HDP Dersim milletvekili adayı Alican Önlü ise, “Bu saldırıların alt zeminlerini Erdoğan ve AKP güçlendiriyor. Erdoğan ve organizasyonunda olan AKP hükümeti savaş çıkarma ısrarlarını sürdürüyor. Bu pervasızlık cumhuriyet tarihinden bu yana vardır” ifadelerini kullandı. 

İzmir

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) çağrısı ile, aralarında HDP milletvekili adayları Pınar Aydınlar, İbrahim Akın ve Müslüm Doğan’ın  da olduğu siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, HDP il binası önünde bir araya gelerek saldırıları protesto etti.

HDP İzmir Milletvekili Adayı Pınar Aydınlar, HDP’nin bugün tüm devrim şehitlerinin mücadelesini sürdürdüğünü ifade ederek, “İbrahimlerin, Mahirlerin, Denizlerin, Haki Karerlerin ve dörtlerin ardıllarıyız. Gerçekleşen saldırılar ve baskılar bizi yıldıramayacak. Bunu bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz” dedi.

Adana

Adana’daki siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları HDP’ye yönelik Adana ve Mersin’de yapılan eş zamanlı bombalı saldırıları kınayarak, sağduyu çağrısında bulundu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mithat Öztürk, “Barıştan, demokrasiden, İnsan hak ve özgürlüklerinden yana olan tüm kurum kuruluşlar ve siyasi partiler vurdum duymazlık içinde olmamalı hep birlikte bu oyunlara karşı çıkmalıyız” dedi.

Mardin

Newroz Mahallesi’nde bulunan HDP’nin seçim bürosu önünde toplanan çok sayıda yurttaş, üzerinde “Döktüğünüz kanda boğulacaksınız”, “Bombalarınıza inat, bizler meclise” yazılı dövizler açtı. Kitle adına açıklamayı HDP ilçe Eşbaşkanı Ferhat Kurt yaptı. 7 Haziran seçimlerinin yaklaşmasıyla HDP’ye yönelik saldırıların arttığını söyleyen Kurt, “Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor” dedi.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında