Roboski'de asker saldırısı

Şırnak’ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu Köyü'nde, dün askerlerle köylü arasında yaşanan gerginliğin ardından, bugün sabaha karşı bir asker konvoyu köyün içinden geçerken rastgele ateş açtı.

Roboski’de dün bölgeye yapılan askeri sevkiyatı protesto eden köylülerle asker arasında yaşanan gerilim gün boyu sürmüş, asker gaz bombası kullanmış, 4 kişi de gözaltına alınmıştı. 

Gerginlik, sınır bölgesinde bulunan askerlerin değişimi sırasında, yol kapatmak isteyen bir grup köylü ile askerler arasında yaşanmıştı.

Şırnak Valiliği, Uludere İlçesi Ortasu ve Gülzayı Köyü'nde köylüler ile askerler arasında yaşanan olaylarda 13 askerin yaralandığını ve 4 kişinin de gözaltına alındığını açıklamıştı.

4 kişi hala Uludere Jandarma İlçe Karakolu’nda tutulurken bugün sabaha karşı 4.40’ta askerler köyden geçerken etrafa rastgele ateş açtı.

Olay, HDP Milletvekili Ferhat Encü tarafından Twitter'dan duyuruldu.

Evrensel gazetesinde yaptığı açıklamada Şırnak Milletvekili Encü duruma tepki göstererek, “Bu açık bir katliam girişimidir. Askerler köyü taradığı sırada yol üstünde insanlar da olabilirdi ve o insan şimdi yaşamayabilirdi. Bu Roboski’de bize 4 yıl önce açılan savaşın devamıdır. Bizim artık Roboski’de can güvenliğimiz yok. Herhangi bir askerin açacağı ateşe maruz kalma durumumuz var. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bu hiçbir şekilde açıklanabilinir, mazur görülecek, sessiz kalınacak bir şey değildir. Bu dünden beri yaşananlar farklı olaylara neden olabilirdi. İnsanlar öfkeli ve endişeli” dedi.

Köyde bulunan Veli Encü bu sabah yaşanan asker saldırısını şöyle anlattı:

“Bugün saat 04.40’da zırhlı araçlarla askerler köye girdi. Roboskî’nin merkezine geldiğinde etrafa ateş açtılar, araçlar, evler tarandı. O sırada şans eseri sokakta kimse olmadığı için can kaybı yaşanmadı. Evlerinin önünde bağlı katırlara da ateş açıldı, 5 katır öldürüldü. 3’ü de yaralandı. Dün köye saldıran askeri konvoyun olduğu tahmin ediliyor. Halk şu anda köy merkezinde toplandı. Açıklama yapacağız.”

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında