Davutoğlu: Bayrama kadar ilk turu tamamlayabiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevlendirmesiyle hükümet kurma çalışmalarına başlayacak olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Pazartesi, salı ve çarşamba için genel başkanlardan randevu taleplerimiz söz konusu olacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 63. hükümeti kurma görevini dün Başbakan Davutoğlu'na verdi.

Başbakan Davutoğlu'nun görevlendirilmesinin ardından hükümetin kurulması için tanınan 45 günlük süre, 23 Ağustos Pazar günü sona erecek.

Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasıyla birlikte yeni hükümet kurma görevini alan Davutoğlu, “Şu andan itibaren de bu görevi ifa etmek üzere çalışmalara başladık. İlk olarak parti genel başkanlarıyla istişareler yapacağız. Bu konuda randevu taleplerimiz kendilerine iletiliyor” ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, bir gazetecinin "İlk olarak hangi parti ile görüşeceğiniz belli mi?" sorusu üzerine, usul olarak tercihinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan başlayarak, çalışmaları gelecek hafta itibariyle başlatmak olduğunu söyledi.

Daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşeceğini belirten Davutoğlu, "Benim tercihim usulüne uygun şekilde en büyük partiden... MHP ile HDP'nin milletvekili sayısı olarak aynı olabilir ama oran itibariyle önemli bir fark var. O açıdan ikinci olarak MHP, ardından HDP ile devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.  

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin yaptığı açıklamada dört ön koşuldan söz ettiği ve bu ön koşulların yerine getirilmesi durumunda, beklenen fedakarlıkları parti olarak göstereceklerini söylediğinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, “Bunun gereğini yaparken, koşullardan sürekli olarak bahsetmek, hele hele kamuoyu önünde bahsetmek, tabiri caizse işi zora doğru sürmek olur. En azından ilk turda herhangi bir ön koşul, ön yargı olmaksızın görüşmelere başlamalıyız ” dedi.

Kılıçdaroğlu: İlk tur görüşmelerden sonuç elde edilmez

Öte yandan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na hükûmeti kurma görevini verdiğinin hatırlatılarak, bir randevu talebinin gelip gelmediğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Şu ana kadar ulaşan resmi bir talep yok. Geldiği zaman kendisini ağırlayacağız" dedi.

Davutoğlu'nun "Bayrama kadar ilk turu tamamlayabiliriz" dediğinin hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Önce Sayın Başbakan neler söyleyecek, hangi tekliflerle geliyor onu öğrenmemiz gerekiyor, bizim karşı bir düşünce ifade etmemiz için, onu bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmelerine ilişkin olarak "İlk tur görüşmelerden bir sonuç elde edilmez. Belki ikinci tur görüşmelerde daha sağlıklı sonuçlara varılabilir" dedi

 

 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında