Sancar: Önceki saldırıların bağlantıları bulunsaydı bu saldırı olmayacaktı

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Suruç’ta Amara Kültür Merkezi önünde gerçekleşen saldırıyla ilgili Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi. Sancar, "Bu saldırı beklenmeyen bir saldırı değildi, sürpriz olduğunu kimse söyleyemez. Seçim öncesi Diyarbakır saldırısı sonrası bekleniyordu. Devlet yetkililerini bile uyardık." dedi.

Son resmi rakamlara göre 28 kişinin hayatını kaybettiği, 100’ün üzerinde kişinin yaralandığı Suruç saldırısıyla ilgili HDP milletvekili Mithat Sancar Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi.

“Saldırı konusunda uyardık”

HDP MYK'nın olağanüstü toplantıya çağrıldığını hatırlatan Sancar, "Bu saldırı beklenmeyen bir saldırı değildi, sürpriz olduğunu kimse söyleyemez" dedi, saldırının işaretlerinin geliyor olduğunu ve seçim öncesi Diyarbakır saldırısı sonrası bekleniyor olduğunu kaydetti. Konuya ilişkin devlet yetkililerini uyardıklarını dile getiren Sancar, sözlerine şöyle devam etti: "Her fırsatta saldırı, provokasyon konusunda uyardık. Olağan şüpheli IŞİD görünüyor. Bu saldırıların temelinde sadece bir örgütün saldırgan tutumunu söylemek eksik kalır. IŞİD olduğuna dair net bilgiler bulunmamak birlikte olağan şüpheli adres IŞİD'tir. Geniş kapsamlı soruşturmaya ihtiyaç var. Etkili soruşturma konusunda iyimser olduğumuzu söyleyemeyiz. Daha önceki saldırıların bağlantıları ortaya çıksaydı bu saldırı bugün gerçekleşmeyecekti. IŞİD ve bağlantılı örgütlerin bölgede hücreler oluşturduğuna dair veriler vardı, bunlar yetkililerle paylaşıldı. Bu konuda tedbir alması gereken hükümettir. İstihbarat ve güvenlik konusunda tedbir alması gerekirdi ama alamadı. Bu konuda ciddi zaaf var ama başka konularda zaafı da var. Medyada IŞİD öven yayınlar oldu. Rojava oluşumuna karşı IŞİD'in elde tutulduğuna dair bir tablo vardı. Bu şüpheyi gösterecek çok sayıda veri mevcuttu."

“Barış dili acilen egemen kılınmalı” 

Bu katliamın gerçekleştirilmesinin faktörleri olduğunu, bunların başında gerilim ve şiddeti tırmandıran dil geldiğini kaydeden Sancar, şöyle devam etti: "Özellikle Cumhurbaşkanı'nın seçim kampanyasında kullandığı dilin böyle bir dil taşıdığını söyleyebiliriz. Partimizi hedef alan bir dil kullanılıyor. Bu dil halâ terk edilmiş değil. Böyle olunca ortam, bu tip saldırı düzenlemek isteyenlere elverişli hale geliyor. Acilen savaş dili, gerilim ve kutuplaştırma politikası terk edilmeli, barış dili egemen kılınmalı. En başta Cumhurbaşkanı, hükümet ve Meclisteki partiler ve basın organlarına büyük sorumluluk düşüyor." 

Cudi Dağı'nda çıkan orman yangınına da değinen Sancar, yangının çıkmasının sebebinin Çalışkan Hudut Taburu'ndan atılan havan topları olduğunu savundu. Yangın söndürme helikopterlerinin gönderilmemesiyle ilgili öne sürülen sebeplerin gerçeği yansıtmadığını belirten Sancar, yangınların arka arkaya çıkmasının akıllara soru işaretlerini getirdiğini söyledi. Sancar, tedbir alınması konusunda tüm yetkilileri uyardı.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında