Brezilya yolsuzluğa karşı ayakta

Brezilya genelinde geçtiğimiz Pazar başlayan protestolar onbinlerce kişinin katılımıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'in yolsuzluklara karşı etkisiz tutumunu ve kötü giden ekonomik durumu eleştiren vatandaşlar, Cumhurbaşkanı'nın yargılanması talebiyle sokağa çıktı.

Geçtiğimiz Pazar başlayan protestolar geniş katılımla devam ediyor. Brezilya gazetesi ‘Folha de S.Paulo'nun haberine göre, Başkent Brasil ve Sao Paulo'da yoğunlaşan eylemler birçok farklı siyasi görüşten insanı bir araya getirmiş durumda. 

Ekonomik durgunluk ve yolsuzluklar en büyük neden

 Brezilya'daki ekonomik durgunluğa karşı uygulanan kemer sıkma politikalarının toplum nezdinde dayanılmaz boyutlara ulaştığı belirtiliyor. Yanı sıra, devlet destekli petrol şirketi ‘Petrobras'ta 2014’te patlak veren yolsuzluk skandalıyla ilgili soruşturma sürecinde yol alınamaması toplumda rahatsızlğa yol açmıştı.

Toplumdaki rahatsızlık Cumhurbaşkanı Dilma Roussef’e yönelirken, muhalefet partileri de Cumhurbaşkanı’na karşı ortak hareket ediyor. Roussef hakkında, son seçimlerde yüzde 3,5 puan farkla yendiği rakibi senatör Aecio Neves önderliğindeki ‘Sosyal Demokrasi Partisi’ ve diğer sağ muhalif gruplar tarafından sunulan yirmiden fazla yargılama önerisi mecliste görüşülmek üzere bekliyor. 

Hükümet kanadında ise, protestoların varlığının ''demokrasinin işlediğinin önemli bir kanıtı'' değerlendirmesi yapılıyor. Fakat söz konusu eylemlerin asıl amacının hükümete karşı bir ''darbe'' girişimi olduğu görüşü de ağır basıyor.

BBC muhabiri Wyre Davies'in haberine göre, protestocular farklı siyasi gruplardan oluşuyor. Öyle ki aralarında tek çözümün bir askeri darbe olduğu görüşünde olanlar da mevcut; fakat çoğunluk Dilma Rouseff Hükümeti'nin istifasının çözüm yönünde atılacak ilk büyük adım olacağı görüşünde. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında