BREZİLYA

GÜNCEL Uzak diaspora Brezilya’da Ermenilerin tarih ve kültürünün izinde…

Profesyonel tur rehberi Orçun Urgun, tutkuyla bağlı olduğu Brezilya’da Ermenilerin tarih ve kültürüne merak salınca ortaya 2015 tarihli ‘Brezilya Ermenileri’ başlıklı bir kitapçık çıkmış. Deneyim, bilgi ve anıların ürünü bu çalışmadan ilgi çekici bölümleri okurlarımız için derledik.
GÜNCEL Brezilya yolsuzluğa karşı ayakta

Brezilya genelinde geçtiğimiz Pazar başlayan protestolar onbinlerce kişinin katılımıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'in yolsuzluklara karşı etkisiz tutumunu ve kötü giden ekonomik durumu eleştiren vatandaşlar, Cumhurbaşkanı'nın yargılanması talebiyle sokağa çıktı.
TOPLUM ‘Nerede olsam Japonlarla ilgili bir şeyler yapacağım’

Türkiyeli bir Ermeni olan Serli Barsamyan dile olan yatkınlığının üzerine gidenlerden. Barsamyan, Ermenice ve Türkçeyle yetinmemiş, henüz küçük yaşta Japonca öğrenmeye heves etmiş. Bununla yetinmeyip, İngilizce öğretmenliği yapmak için gittiği Brezilya’da Portekizce de öğrenmiş. Beş dil konuşabilen Barsamyan’la, öğrenmek için çok tercih edilmeyen bir dil olan Japoncanın kendisine açtığı kapıları ve gelecek planlarını konuştuk.
GÜNCEL Kupa kimin için oynanıyor?

Brezilya halkı Dünya Kupası'nın yüklediği ekonomik tablonun farkında. Ve bir yandan çok sevdikleri futbolun coşkusunu yaşarken bir yandan da 'Kupa kimin için ?' sorusuyla eylemlere devam ediyor. Rezil olmak istemeyen hükümetten hak koparmak için sendikaların da desteğiyle greve gidiyorlar.
KÜLTÜR SANAT Brezilya: İsyan ve futbol

“Brezilya’da en gelişmiş spor basketboldur” diyordu bir yazar, “Futbol spor değil dindir” diye ekliyordu. Üstüne stat yapılacağı için yıkılacak - bugün yıkılmış- bir evde mahalle komitesinin koordinatörü ile konuşmaya gittiğimizde televizyon açıktı. Brezilya yaz liginden bir futbol maç vardı televizyonda.
GÜNCEL Dünya Kupası'nın sonu mu?

Hayır, Brezilya 2014 Dünya Kupaları'nın sonu değil, en azından şimdilik. Çünkü bu kupanın her şeyden önce futbol aşığı bu ülke için neredeyse ruhani bir önemi var. Teşbihte hata olmaz ya, Türkiye'de bayrak neyse, Brezilya'da futbol o. Ama büyük organizasyonların sonunun gelmekte olduğunu yine de söyleyebiliriz.
GÜNCEL Dünya Kupası'na beş kala Brezilya

2014 FIFA Dünya Kupası, ev sahibi Brezilya ile Hırvatistan arasında 12 Haziran'da yapılacak açılış maçı ile başlayacak. Kupa hazırlıkları Sao Poulo sokaklarını da renklendirdi. Protestolar ise devam ediyor.