Patrik Bartholomeos Ruhban Okulu’nun açılması talebini yineledi

Atina ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Pavlopoulos ile bir araya gelen Ekümenik Patrik Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması talebini yineledi. Yunanistan kaynaklı Ekathimerini gazetesinde yer alan habere göre, Ruhban Okulu’nun açılması için Türkiye hükümetine yaptığı çağrıyı yineleyen Patrik Bartholomeos, Patrikliğin din görevlisi, ruhani ve teolog ihtiyacının karşılanabilmesi için okulun bir an önce açılması gerektiğini belirtti. Haberde, Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’nun geçen hafta yayımladığı 2015 Faaliyet Raporu’nda, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusunda Türkiye’nin gereken ‘siyasi iradeyi’ göstermekte başarısız olduğunu kaydettiği hatırlatıldı

Atina ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Pavlopoulos ile bir araya gelen Ekümenik Patrik Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması talebini yineledi. Yunanistan kaynaklı Ekathimerini gazetesinde yer alan habere göre, Ruhban Okulu’nun açılması için Türkiye hükümetine yaptığı çağrıyı yineleyen Patrik Bartholomeos, Patrikliğin din görevlisi, ruhani ve teolog ihtiyacının karşılanabilmesi için okulun bir an önce açılması gerektiğini belirtti. Haberde, Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’nun geçen hafta yayımladığı 2015 Faaliyet Raporu’nda, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusunda Türkiye’nin gereken ‘siyasi iradeyi’ göstermekte başarısız olduğunu kaydettiği hatırlatıldı.

‘Ortadoğu’da dini ve kültürel çoğulculuk, barış içinde bir arada yaşam’ başlıklı konferansa katılmak üzere Yunanistan’ta bulunan Ekümenik Patrik Bartholomeos, Atina ziyareti kapsamında Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlık konutunda yapılan görüşmede ele alınan başlıklar arasında, 44 yıldır kapalı tutulan Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusu da gündeme geldi.

Independent Balkan News Ajansı’ndan Manolis Kostidis imzalı habere göre, Ruhban Okulu’nun kapalı tutulması konusunda endişe duyduğunu ifade eden Patrik Bartholomeos, Osmanlı İmparatorluğu döneminde faal olan Ruhban Okulu’nun, Türkiye Cumhuriyeti döneminde 44 yıldır kapalı tutuluyor olmasını ‘akıl almaz’ bir durum olarak yorumladı. Bunun kabul edilemez olduğunu belirten Patrik, Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapalı tutuluyor olmasının insan hakları, din ve inanç özgürlükleri bakımından demokratik standartlarla çeliştiğine vurgu yaptı. 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında