HDP’den itiraz var

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve HDP Adana eski milletvekili Rıdvan Turan, seçimlerde yapılan hilelere dikkat çekti ve birçok ildeki sonuçlara itiraz edeceklerini söyledi .

HDP Adana milletvekili ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve 7 Haziran’da seçilmesine rağmen 1 Kasım seçimlerinde tekrar seçilemeyen HDP Adana eski milletvekili Rıdvan Turan, HDP Adana İl Binası’nda yaptıkları basın toplantısında Adana’daki seçim sürecini değerlendirdi ve seçimde yaşanan ihlallere dikkat çekerek birçok ilde seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini söyledi. 

"İmzalı tutanaklar ve YSK birbirini tutmuyor"

Birçok ilde kendi ıslak imzalı tutanakları ile YSK verilerinin birbirini tutmadığını söyleyen Meral Danış Beştaş, Adana’da da benzer bir durum olduğunu ve resmi rakamlara göre 153 bin 630 olan HDP oylarının kendilerine gelen tutanaklara göre daha yüksek çıkmasını beklediklerini ifade etti. Bazı sandık başkanlarının sandık kurulu üyelerine seçim bitmeden tutanak imzalatarak hile yoluna gittiğini savunan Beştaş, bu nedenle hâlâ bazı kentlerde vekillik kazanma ihtimalleri olduğunu da dile getirdi. Beştaş, "Türkiye tarihinde ilk kez seçim bitmeden, seçim tutanağı sandık kurulu başkanları tarafından sandık kurulu üyelerine sistematik bir şekilde imzalatıldı. Boş tutanağa imza alınması sandık kurulu başkanının daha sonradan, bu belgeye her türlü bilgiyi yazabileceğinin açık kanıtıdır. Şu anda da seçim sonuçlarında bu kadar fark olmasının en önemli dayanaklarından birini bu oluşturuyor" diye konuştu.

"Mersin’de 98, Tunceli'de 198, Antalya'da 1000 oyla kayıp"

HDP Bilgi İşlem Merkezi’nin açıklanan sonuçlarla kıyaslamalara devam ettiğini söyleyen Beştaş, “Kıyaslama işleminden sonra itirazlarımızı ileteceğiz. Biz HDP oylarının daha yüksek çıkmasını bekliyoruz” dedi. Beştaş "Çok az oy farkları ile kaybettiğimiz vekillikler var. Mesela birisi Mersin, elimizdeki veriye göre 98 oyla, Tunceli'de 198 oyla, Antalya'da 1000 oyla, Erzurum'da 4 bin, Ardahan'da 2 bin 226 oyla kaybetmiş gözüküyoruz. Buna benzer hilelerin ve hırsızlığın, yolsuzlukların neticesinde seçim sonucunun değişebileceğini ifade etmek istiyorum. Adana'da da AKP'yle aramızdaki fark 4 bin 968'dir. Biz bunun kapatılacak bir oran olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

"Hırsızı yakalamak yetmiyor"

"Sandık müşahitlerimizin tuttuğu ıslak imzalı tutanaklarla, YSK'nın sonuçlarını karşılaştırma işlemimiz bittiği an itirazlarımızı vereceğiz. Birçok kentte itirazlarımızı sunacağız. İtirazlarımızı, il ve ilçe seçim kurullarına, YSK'ya, o da olmazsa, Anayasa Mahkemesi'ne ve İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar bu süreci sonuna kadar devam ettireceğiz. Hırsızı yakaladık ama hırsızı yakalamak yetmiyor. Bunu da ilçe seçim kurullarına vereceğimiz evraklarla ispatlayacağımıza kuşkumuz yok."

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem