Fransa yerel seçimleri: Aşırın sağın önlenemez yükselişi

Fransa'da Paris saldırılarının ardından ilk kez sandık başına gidildi. Aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN), tarihinin en büyük oy oranına ulaştı.

Paris saldırıları sonrası ilk seçimlerde katılım oranı %51 oldu.

Fransa İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, yerel seçimlerin ilk turunda Ulusal Cephe (Front National, FN) oyların yaklaşık yüzde 28'ini toplayarak birinci parti oldu. 

Nicolas Sarkozy'nin lideri olduğu Cumhuriyetçiler oyların yüzde 27'sini aldı. Cumhurbaşkanı François Hollande'ın partisi olan iktidardaki Sosyalist Parti’yse yüzde 23,5 ile üçüncü sırada yer aldı.

Marine Le Pen'in liderliğini yaptığı FN, ülke genelinde 6 bölgede birinci parti oldu. Bölgesel parlamentolarda kimin çoğunluğu elde ettiği önümüzdeki hafta yapılacak ikinci turda belli olacak.

Aşırı sağcılara karşı işbirliği

İkinci turda aşırı sağın önünü kesmek için Cumhuriyetçiler ile Sosyalist Parti'nin işbirliğine gitmesi gündeme geldi. Cumhuriyetçiler, seçim sonrası yaptıkları değrlendirmelerde böyle bir işbirliğine sıcak bakmadıklarını açıkladılar. Sosyalist Parti ise iki bölgede adaylarını Cumhuriyetçiler lehine geri çekeceklerini duyurdular.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin provası

Yerel seçimler ülkede 2017 yılında düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin provası olarak görülüyordu. Kamuoyu yoklamaları FN lideri Marine Le Pen'in ikinci tura kalma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.

İkinci tur 13 Aralık'ta 

FN lideri Marine Le Pen ise seçim bölgesi Henin-Beaumont'da seçmenlere yaptığı konuşmada, "Ulusal hareket parlamentoda az temsil edilmesine karşın artık Fransa'nın tartışmasız birinci partisidir" dedi. Le Pen, ikinci turda herkesi oy kullanmaya davet etti.

Seçimlere ilişkin Başbakan Manuel Valls'in yarın bir açıklama yapması beklenirken hükümet sözcüsü Stephane Le Foll, basın mensupların yaptığı açıklamada sol partilere verilen oyların yüzde 36'yı geçtiğini ve bunun genel olarak solu birinci parti yaptığını öne sürdü. İkinci turda solda birlik çağrısı yapan Le Foll, "Bölünmelerden çok çektik. FN'nin birinci olma riski söz konusu iken listeleri bölünmüş bir vaziyette bırakmamalıyız" şeklinde konuştu.

Bölgesel seçimlerin ikinci turu 13 Aralık Pazar yapılacak.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya

Etiketler

Fransa yerel seçim