Podemos lideri Iglesias: "Yeni bir İspanya'nın doğuşu"

Pazar günkü seçimlerden sonra İspanya’da siyasi belirsizlik hâkim. Yaklaşık otuz senedir ülkeyi dönüşümlü olarak yöneten Halk Partisi (PP) ile Sosyalistler’e karşı, kemer sıkma politikaları karşıtı Podemos ve merkez partisi Ciudadanos oylarını ciddi şekilde artırdı.

İspanya'da dün yapılan seçim sonuçlarının ardından partiler önümüzdeki süreçte koalisyon arayışında olacak. Podemos lideri Iglesias basına yaptığı ilk açıklamada, “İspanya bundan böyle eskisi gibi olmayacak ve bundan çok mutluyuz” dedi.

Güç dengesi değişti

İspanya’da iktidarda bulunan Halk Partisi (PP), 20 Aralık Pazar günkü seçimlerde en çok oyu almasına rağmen çoğunluğu elde edemedi. Oyların tamamı sayılırken, PP, 350 sandalyeli meclisin 123 sandalyesini elde etmeyi başardı. Başbakan Mariano Rajoy’un yönettiği parti yüzde 29 oyla, bir önceki seçimlere kıyasla üç sandalye eksik almış oldu.

Sosyalistler ise oyların yüzde 22’sini alarak mecliste 90 sandalyeyi garantiledi.

Önümüzdeki günlerde oluşacak bir koalisyon hükümetinde güç dengesini iki partinin belirlemesi bekleniyor: Yüzde 20.7 oyla 69 sandalye alan kemer sıkma politikaları karşıtı Podemos ve yüzde 13.9 oyla 40 sandalyeli merkez partisi Ciudadanos…

"Yeni bir İspanya'nın doğuşu"

Başbakan Rajoy’un seçim sonuçlarının ardından yaptığı ilk açıklamada, “İstikrarlı bir hükümet kurmaya çalışacağım çünkü İspanya’nın güvenliğe ve güvene ihtiyacı var” dedi.

Podemos lideri Pablo Iglesias ise yaptığı açıklamada “yeni bir İspanya’nın” doğuşunu selamlarken, iki partinin hükmünde geçen onlarca senenin geride kaldığını söyledi.

Kemer sıkma politikalarına karşı tutumuyla öne çıkan Podemos, ülke genelinde başarılı bir grafik çizdi. ‘Barcelona en Comu’ ile koalisyon yaptığı Katalonya’da ve Bask Bölgesi’nde birinci parti oldu. Sonuçlara göre Katalonya’nın bağımsızlığı için yürütülen kampanyanın geniş bir destek kazandığı görülüyor.

Halk Partisi - Sosyalistler öne çıkıyor

Sonuçlara göre Başbakan Rajoy’un, sıkı kemer sıkma politikaları uyguladıktan sonra iktidarda kalmayı başarmış Avrupa’daki ilk lider olma şansı bulunuyor. Rajoy’un başarısı İspanya’da şaşkınlıkla karşılanıyor zira Aralık’ta yapılan popülerlik anketinde, altı lider arasında 10 üzerinde 3.3 ile son sırada yer almış, bir parti üyesi rüşvet skandalına konu olmuştu.

Ülke basınında öne çıkan koalisyon senaryolarından biri iktidardaki PP ile merkez partisi Ciudadanos’un işbirliği… En kuvvetli ihtimal olarak ise PP-Sosyalist Parti işbirliği olarak öne çıkıyor.

Etiketler

ispanya seçim Podemos


Yazar Hakkında