İzmir'de 94 yıl sonra ilk haç çıkarma töreni

İsa Mesih’nın vaftiz edilişi, ‘Ta Fota’ (Işıklar) Bayramı, 1922'den sonra İzmir'de ilk kez kutlandı. İstanbul'da da Ekümenik Patrikhane ve Ortaköy Aya Kilisesi'nde ayinlerin ardından geleneksel haç çıkarma töreni yapıldı.

Ta Fota Bayramı, İzmir’de 1922’den sonra ilk kez kutlandı. 94 yıl sonra ilk kez denizden haç çıkarma töreni yapıldı.

Aya Fotini Kilisesi'nde yapılan ayinin ardından dualarla Kordonboyu'na yürüyen Ortodoks cemaati, Yunanistan'ın eski konsolosluk binası önünde deniz kenarına kurulan platforma çıktı. 

Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris'in de katıldığı töreni, Aya Fotini Kilisesi Papazı Kirilos yönetti. Törende, okunan duaların ardından beyaz güvercin uçuruldu ve haç denize atıldı. Ortodoks gençler, denize atlayarak çıkardıkları haçı Papaz Kirilos'a teslim etti. 

Sakız ve Midilli adalarından da çok sayıda Ortodoks'un katıldığı tören, Yunanistan'daki bazı televizyon kanalları tarafından canlı verildi.

İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Teodora Hacudi, 6 Ocak'ın Ortodokslar için önemli bir gün olduğunu belirterek, Hz. İsa'nın vaftiz edilişi nedeniyle düzenlenen bu törenin İzmir için ayrı bir anlamı bulunduğunu söyledi.

Bu ayinin, 1922'den beri İzmir'de ilk kez gerçekleştirildiğine işaret ederek, "Bu yıl İçişleri Bakanlığına yaptığımız başvuruya olumlu yanıt geldi. Bize hem hükümet hem yerel yönetimler destek verdi. Cemaat üyesi çok az olmasına rağmen bu ayine çok sayıda insan katıldı. Sadece Rum Ortodokslar değil Katolikler, Museviler ve Müslümanlar da katıldı. Ege Denizi'nin bizi birleştiren deniz olduğunu her zaman savunuyorduk. Bugün yaşananlar hepimizi çok mutlu etti" diye konuştu. 

Hacidu, ayinin gelecek yıllarda da devam etmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Patrik Bartholomeos'un attığı haçı Solis çıkardı 

İsa Mesihnın vaftiz edilişi, Ta Fota (Işıklar) Bayramı, Ekümenik Patrikhanede ayinle kutlandı. Büyük ayinin ardından denizden haç çıkarma geleneği yerine getirildi. Patrik Bartholomeos tarafından denize atılan haçı, Yunanistanlı Nikos Solis çıkardı.  

Ekümenik Patrikhanede İsa Mesihin vaftiz edilişi için kutlanan ayin Patrikhane'nin bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi'nde düzenlendi. 

Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi'ne sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan ziyaretçiler, düzenlenen ayine katıldı.

Yaklaşık 4 saat süren ayinin ardından, cemaat ve din adamlarının oluşturduğu kortej, Patrikhaneden çıkarak dualar eşliğinde Fener İskelesi'ne doğru yürüdü.

Haç çıkarma töreni Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından yönetildi. 

Tören, Bartholomeos'un haçı denize atmasıyla başladı. Daha sonra haçın atılmasını teknelerde bekleyenler denize atlarken, sudaki haça ilk ulaşan Yunanistan'dan gelen 28 yaşındaki Nikos Solis oldu.

Bartholomeos haçı kendisine getiren Solis'e armağan verdi.

Solis, törenin ardından gazetecilere, güzel bir havada suya girdiğini ve kazandığı için çok mutlu olduğunu söyledi.  

Haç çıkarma törenini vatandaşlar Fener sahilinden ve kiraladıkları teknelerden izledi.

Metropolit Papas: Denizlerimizde balık bol olsun 

İstanbulda bir başka haç çıkarma töreniyse Çengelköy Rum Ortodoks Aya Yorgi Kilisesinde yapıldı. 

Çengelköy'deki tarihi kiliseye sabahın erken saatlerinden itibaren gelenler, burada düzenlenen ayine katıldı. Yaklaşık 1,5 saat süren ayinin ardından, cemaat ve din adamlarının oluşturduğu kortej, dualar eşliğinde Çengelköy İskelesi'ne geldi.

Buradaki tören Metropolit Athanasios Papas'ın haçı denize atmasıyla başladı. Teknede bekleyen 5 genç, haçı çıkarmak için suya atladı.

Su üzerindeki haça ilk ulaşan isim George Gökmen oldu. Gökmen, denizden çıkardığı haçı öperek Metropolit Papas'a sundu.

Metropolit Athanasios Papas, Gökmen'e ucunda haç bulunan altın kolye hediye etti. 

Törenin sonunda Türkçe iyi dileklerde bulunan Papas, "Denizlerimizde balık bol olsun" dedi.

Kategoriler

Kilise Azınlıklar



Yazar Hakkında