Gürcistan Ermenileri ruhani önderinden Sahakaşvili’ye mektup

Gürcistan Ermenileri ruhani önderi, Ermeni anıtlarının korunması ve Tiflis’teki 5 kilisenin Ermeni Diyakosluğuna iadesi talebiyle Gürcistan cumhurbaşkanı Mihail Sahakaşvili’ye bir mektup yazdı. Dün bu kiliselerden birinin çan kulesinin etkili olan sağanak yağmur nedeniyle yıkılması da koruma faaliyetlerinin bir an önce hayata geçirilmesi konusunda gündem yarattı.

Gürcistan Ermeni Diyakosluğunca korunması ve iadesi konusunda ismi geçirilen 5 kilise şöyleydi;

Sp. Noraşen (1467), Sp. Nışan (1703), Mughneli Sp. Gevorg Kilisesi (1356), Yerevanlılar Sp. Minas (1790), Şamkorlular Sp. Astvatsatsin (1776), Akhaltsikhe Sp. Nışan (1862).

Konuya ilişkin olarak Ana Taht Eçmiadzin ve Ermenistan Kültür Bakanlığı'nın bilgilendirildiği de ayrıca belirtildi.

NEWS.am haber sitesi dün (14 Mayıs Pazartesi)  sabah erken saatlerde, kubbesi tanınmış ressamlar Hovnatanyanlar tarafından çizilen freskleriyle ünlü ve aynı zamanda iadesi talep edilen kiliselerden birisi olan Tiflis’teki Sp. Nışan Ermeni Kilisesi’ne ait  (1703) çan kulesinin yıkıldığını bildirdi.

İlk tahminlere göre; Sp. Nışan Kilisesi çan kulesinin yıkılma sebebi olarak iki gün önce Tiflis’te etkili olan sağanak yağmur gösteriliyor.

Duruma ilişkin olarak Gürcistan yetkili makamlarının bilgilendirildiği ve sabah erken saatlerden itibaren Anıtları Koruma Ajansından uzmanların olay yerinde incelemelerde bulundukları kaydedildi. Öte yandan uzmanların kilisenin restorasyon çalışmalarını yürüten yetkililere restorasyon projesinde bazı değişiklikler yapmaları yönünde uyarılar yaptığı da ifade edildi.

Tiflis Serebryanaya Sokağında bulunan Sp. Nışan Kilisesi 2 ve 9 Ocak 2012’de gerçekleşen yangınlarda büyük çapta hasar görmüştü. Daha sonra Ermenistan Kültür Bakanlığı uzmanlardan oluşan bir heyeti Tiflis’e yollamış ve Gürcistan yönetimiyle kilisenin onarımı konusunda Gürcü yetkililerle mutabakat sağlamıştı.

Kategoriler

Güncel Dünya Ermenistan