BM: Cenevre görüşmeleri 29 Ocak'ta başlayacak

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, rejim ve muhalefet arasında yapılacak Suriye görüşmeleri için davetiyelerin bugün gönderileceğini ve görüşmelerin 29 Ocak'ta başlayacağını söyledi. Barış görüşmelerine PYD’nin katılıp katılmayacağı belirsizliğini korurken, Türkmenler de görüşmeye çağrılmadıklarını söylüyor.

İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılması planlanan Suriye görüşmeleri için tarih netleşiyor. 

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura rejim ve muhalefet arasında yapılacak Suriye görüşmelerin için davetiyeleri bugün göndereceğini açıkladı. 

Staffan de Mistura görüşmelerin ise 29 Ocak'ta başlayabileceğini söyledi. 

Bugün başlaması planlanan Suriye barış görüşmeleri yaşanan görüş ayrılıkları giderilemeyince ertelenmişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Görüşmelerin kaderi 1-2 gün içinde belli olacak" demişti. 

Türkiye, PKK ile bağlantılı olduğu ve rejimle işbirliği yaptığı gerekçesiyle PYD'nin görüşmelere katılmasını istemiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun YPG’yi kast ederek 'Terör örgütleri görüşmelere davet edilemez' açıklaması yapmıştı.  

Lavrov: Kürtler katılmadan anlaşma imkansız 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cenevre'de gerçekleşecek olan Suriye barış görüşmelerine ilişkin olarak, "Suriye'de barış görüşmelerine Kürtler katılmadan anlaşmaya varılması imkânsız" dedi.  

Lavrov, 2015'e dair dış politika değerlendirmesi yapacağı yıllık basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Bazımuhalif çevreleri dışarıda bırakacak şekilde getirilen öneriler uluslararası hukukun ciddi biçimde ihlali anlamına gelir" ifadelerini kullandı. 

Davutoğlu: PYD'yi görmek istemiyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu’ysa, CNN televizyonuna verdiği röportajda, Cuma günü Cenevre'de başlaması planlanan Suriye barış görüşmelerinde PYD'yi (Demokratik Birlik Partisi) görmek istemediğini, ancak Suriyeli Kürtleri görüşmelere kabul edeceklerini ifade etti. Davutoğlu, YPG'nin Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından 'terör örgütü' olarak kabul edilen PKK'nın bir uzantısı olduğunu söyledi.

Beşşar Esad yönetimi ise Cenevre toplantılarına hazır olduğunu söylüyor. Ancak muhalif grupların oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi masaya oturmadan önce "hava operasyonlarının durdurulması, devam eden kent kuşatmalarının kaldırılması ve tutukluların serbest bırakılmasını" talep ediyor.

Türkmenler: Çağırılmadık

Hürriyet gazetesinde yer alan bir haberdeyse, Suriye'deki Türkmen grupların da Cenevre'deki görüşmelere çağırılmayacağı belirtildi.

Haberde Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa'nın "Türkmenlerin, Suriye muhalefeti içinde engellenmesiyle karşı karşıyayız... Bugün yeni bir Suriye inşa ediliyor ve Türkmenler görünmez kılınmaya çalışıyor. Bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında