Suriyeli Riyad heyeti: Görüşmelere katılmıyoruz

Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar destekli Suriyeli muhalifler heyeti, BM arabuluculuğu ile Cenevre'de düzenlenmesi planlanan barış görüşmelerine katılmama kararı aldı.

Bugün Cenevre’de başlaması planlanan Suriye barış görüşmelerine muhalifler katılmama kararı aldı. 

Riyad heyeti, Riyad heyeti, görüşmelere katılmak için Suriye ordusunun düzenlediği hava saldırılarını sonlandırmasını önkoşul olarak BM'ye iletiyordu. Heyet, saldırıların devam ettiğini,  Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan iyi niyet adımlarının gelmediğini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Riyad'da oluşturulan Yüksek Müzakere Komitesi üyesi George Sabra, "Kesinlinkle Cenevre'ye gitmeyeceğiz. Cenevre'de de bizi temsil eden bir heyet olmayacak" dedi.

Heyetin bir diğer talebi ise Cenevre'de muhalif grupları sadece Riyad heyetinin temsil etmesiydi. Grup, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura'dan tatmin edici bir yanıt alamadıklarını ifade ettiler.

Reuters haber ajansına konuşan bir Riyad heyeti yetkilisi, taleplerinin bir-iki gün içerisinde karşılanması halinde Cenevre'ye gidebileceklerini ifade etse de bu olasılığı 'son derece düşük' olarak niteledi.

Savaşı sona erdirmeye yönelik son görüşmeler yine Cenevre'de düzenlenmiş ancak Şubat 2014'te iki turun arından kesilmişti. Birleşmiş Milletler, muhalefetin istifa talebine yanaşmayan Esad yönetimini suçlamıştı.

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında