Cenevre görüşmeleri resmen başladı

Cenevre görüşmeleri iki yılın ardından dün resmi olarak başladı. Görüşmelerde moderasyonu sağlayacak olan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, dün muhaliflerle yaptığı görüşmenin ardından bugün de Esad rejimi heyetiyle görüşecek.

Mistura, Riyad destekli Suriye muhalifleriyle Pazartesi akşamı görüştü ve Cenevre barış görüşmeleri resmen başladı. 

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, yaptığı açıklamada görüşmelerin en önemli amacının ‘iki tarafın da, birbirleriyle olmasa bile konuşmalarını sağlamak’ olduğunu söyledi.

Dün muhaliflerle yapılan görüşmeyle ilgili konuşan Mistura, taleplerin “siyasi tutukluların serbest bırakılması, ablukaların kaldırılması ve Suriye rejiminin bombardımana son vermesi” olduğunu söyledi.

Mistura, bugün rejim heyetiyle görüşecek ve dün akşam muhalefetin kendisine sunduğu talepleri iletecek.

Siyasi mahkumlar

Fakat New York Times’ın haberine göre, serbest bırakılması istenen siyasi mahkumlar listeleri farklılık arz ediyor. Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu, Riyad destekli  Müzakere Yüksek Komitesi’nin  (HNC) sözcüsü Salem al-Meslet, pazar günü yaptığı açıklamada listede 3 bin 800 isim bulunduğunu söylemişti. Komitenin bir diğer üyesi Hind Kabawat ise grubun 300 kadın ve çocuktan oluşan bir listeleri bulunduğunu belirtti.

Genel ateşkes talebi

Mistura, 20 üyeli Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun da paralel toplantılara başlayacağını belirtti; “Uluslararası Suriye Destek Grubu üyelerine görüşmeler başladığında, Suriye çatışmalarında genel bir ateşkes yapılmasına dair tartışmaların başlamasını sağlamaya bizzat yardım edeceklerini belirttiklerini hatırlatırım. Eğer bu olursa, tüm Suriyeliler için güçlü bir mesaj vermiş oluruz” dedi.

Ablukadaki şehirlere yardım

BM telsilcisi ayrıca, Suriye hükümetinin ‘prensipte’ abluka altındaki Madaya, al-Foua ve Kefraya’ya yardım gönderilmesinin onaylandığını açıkladı. Yardım konvoyunun ne zaman gideceğiyle ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi. Madaya Suriye Hükümeti tarafından, al-Foua ve Kefraya’ysa muhalifler tarafından abluka altında tutuluyor.

Rejimden ‘otonomi’ mesajı

Rudaw’ın haberine göre, Suriye hükümeti adına toplantıya katılan heyetten Beşar Caferi, ‘Suriye’nin federalizm ve otonomiye sıfır toleransı’ olduğunu söyledi, Suriye’nin egemenliğine herkes tarafından saygı duyulması gerekiyor” dedi.

PYD'den açıklama

Öte yandan muhalif kanattan Cenevre toplantılarına davet edilmeyen PYD adına konuşan Salih Müslim, ‘davet edilmedikleri için Cenevre’de yapılan herhangi bir anlaşmaya saygı duymayacaklarını” belirtti.

Birleşmiş Milletler, Cenevre'deki görüşmelerde 11 Şubat'a kadar somut bir ilerleme kaydedilmesini hedefliyor. Somut ilerleme kaydedilirse, 5 yıldır süren savaşta geniş çaplı bir ateşkes için tarafların 6 ay boyunca dolaylı olarak görüşmesini planlıyor.

Suriye’deki iç savaşa yönelik görüşmeler son olarak Ocak 2014’te yapılmıştı ve bir sonuca ulaşılamamıştı. 

Kategoriler

Dünya Dünya



Yazar Hakkında