IŞİD’in ‘asker’ çocukları

ABD merkezli West Point Terörle Mücadele Merkezi tarafından yayımlanan rapora göre, 2015 Ocak ile 2016 Ocak ayı arasında 89 çocuk IŞİD saflarında savaşırken öldü.

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre geçen yıl IŞİD saflarında savaşırken ölen çocukların sayısı tahminen önceki yılın iki misline çıktı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Georgia Eyalet Üniversitesi'ne bağlı bir araştırma ekibi 13 ay boyunca IŞİD tarafından yayımlanan propaganda malzemesinin izini sürdü. Bu yayınlarda 13 ay içinde 8 ile 18 yaş arasında 89 erkek çocuğunun farklı savaş faaliyetleri içinde öldürüldükleri öne sürüldü.

Araştırmanın sonucuna göre son 13 ay içinde IŞİD saflarında 2014 yılındakinin üç misli çocuğun savaştığı ortaya çıktı.

'Dalış' eylemleri

ABD ordusu bünyesindeki West Point Terörle Mücadele Merkezi tarafından yayımlanan rapora göre, 2015 Ocak ile 2016 Ocak ayı arasında ölen 89 çocuktan yüzde 39'u araçlı intihar bombası eylemlerinde, yüzde 33'ü ise çatışmalarda öldü. Yüzde 18 kadarının ise, canlı kalma ihtimali olmayan Arapçada “dalış” denilen eylemlerde öldüğü sanılıyor. Bu eylemlerde çocuklar "düşman" safların ortasına doğru açıktan öldürülüp düşene kadar ateş açarak saldırıya yollanıyor.

Raporun yazarlarından Charlie Winter, BBC'ye verdiği mülakatta, “Aslında ölen çocuk sayısının çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar sadece IŞİD'in geçen yıl içinde kendi açıkladığı rakamlar” diye konuştu.

Hangi yaşlardalar?

IŞİD öldürülen savaşçılarının gerçek isimleri ve hayat hikayelerini vermiyor fakat Amerikalı araştırmacılar ölen çocukların yaşları ve hangi ülkelerden oldukları konusunda mevcut ipuçlarından yola çıkarak tahminler geliştirdi.

Araştırmacılar, IŞİD saflarında ölen çocukların yüzde 60'ının 12 ile 16 yaşları arasında olduğunu, yüzde 6 kadarının da 12 yaşın altında olduğunu düşünüyor. Kayda geçen en genç intihar eylemcilerinden biri, “ergen öncesi” diye sınıflandırılmış ve 8 ile 12 yaş arasında olduğu kaydediliyor. Söz konusu çocuk geçen ay Halep vilayetinde başka bir silahlı milis gruba yönelik intihar saldırısında ölmüş. Raporda IŞİD'in çocuğun babasına gönderdiği veda mesajıyla fotoğrafını yayımladığı kaydediliyor.

Hangi ülkelerden geliyorlar?

Rapor ayrıca çocukların Irak ve Suriye arasındaki geçişlerine de ışık tutuyor. IŞİD saflarında ölen çocukların yarıdan fazlası Irak'ta ölmüş ama çoğunun aslen Suriyeli olduğu anlaşılıyor.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında