ÇOCUK

GÜNCEL

İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘Biz Romanlar, Siz Gacolar’ kitabı bir yandan çocukların ağzından derin bir yoksulluk anlatısı sunuyor, bir yandan da Roman toplumunun maruz kaldığı ayrımcılığın çocuk zihninde nasıl da tüm çıplaklığıyla algılandığını ortaya koyuyor. Yazar Derya Koptekin anlattı.
GÜNCEL Yerevan’da bir çocuk şehri

Bir dünya trendi haline gelen “Çocuk Şehri” projesi Yerevan’da çocuklar ile buluşuyor. Yapım çalışmaları hala devam eden CityZen 2018 baharında çocuklar ile buluşacak.
GÜNCEL Eğitim mülteci çocukların da hakkı

AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması ve vize muafiyeti tartışıladursun; pazarlık konusu olan Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin çocukları için eğitim, ulaşılması gittikçe daha zor bir hak haline geliyor. İstanbul’da 118’i bulan Geçici Eğitim Merkezleri’nden birini ziyaret ettik, çocukların eğitimde karşılaştıkları engelleri ve çıkış yollarını dinledik.
TÜRKİYE Anne sen ‘terörist miydin’?

Berivan Bingöl’ün “Bizim Gizli Bir Hikayemiz Var-Dağdan Anneliğe Kadınlar” kitabında anne olmuş 20 eski gerilla kadının hikayesi var. “PKK’ye katılmış, bugün ise yurtdışında sürdürmek zorunda kaldıkları hayatlarına çocuklarıyla bağlanan, eski gerilla anneler”in gerçek yaşam öyküleri, en iyi yazılmış film senaryolarına bile taş çıkartır.
GÜNCEL IŞİD’in ‘asker’ çocukları

ABD merkezli West Point Terörle Mücadele Merkezi tarafından yayımlanan rapora göre, 2015 Ocak ile 2016 Ocak ayı arasında 89 çocuk IŞİD saflarında savaşırken öldü.
GÜNCEL Aman çocuklar, mayına dikkat

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Diyarbakır, Batman, Suruç ve Roboski’deki dört kampta 8-12 yaş arasındaki 400 çocuğa ‘mayın risk eğitimi’ verdi. Girişim’in hedefi mayın risk eğitiminin MEB tarafından eğitim politikasına dahil edilmesi.
GÜNCEL Ölümleriyle bile bağışlanamayan çocuklar

“Karanlık hikâyeler güzel cümlelerle anlatılmıyor maalesef. Ama unutmayın ki, bu ülkedeki çocuklar bu hikayelerle büyüyor” diyor gazeteci ve şimdi de ‘Devlet Dersi: Çocuk İhlallerinde Cezasızlık Öyküleri’ kitabının yazarı Gökçer Tahincioğlu. Bu ülkede çocuklar sadece bu hikâyeleri yaşamıyor, o hikâyelerin içinde “ölüyorlar”. Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol, Abdullah Yaşa, Mahsum Mızrak, Berkin Elvan, Çağdaş Gemik, Ahmet Yıldız, Yasin Akyüz ve daha niceleri. Hepsinin bu kitabı okuyabilme ihtimali vardı ama onlar ‘devlet dersinde öldürüldü’.