Eğitim Sen raporu: 600 bin kız çocuğu okula gidemiyor

Eğitim-Sen 2016 yılı ‘Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu’nu hazırladı.

Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kayıt altına almadığı istismar vakalarını incelemek için kadın örgütlerinin istatistiklerine ve mahkemeye yansıyan davalara yer verdiği “Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu”nu yayımladı. 

Cumhuriyet’ten Şeyma Paşayiğit’in haberine göre, rapor Türkiye’deki kız çocuklarının hala yeterli oranda eğitime ulaşamadığını ve cinsel istismar vakalarının çoğunluğunun okullarda yaşandığını ortaya koyuyor.

Çocuk intiharları artıyor

Rapora göre, son bir yılda yüzde 3’ü engelli, 368 kız çocuğu cinsel istismara uğradı. Cinsel istismarların yüzde 59’u okullarda yaşandı.

Rapora göre, çocuk istismarı ve erken yaşta evlilikler çocuk intiharlarını da arttırıyor; intihar edenlerin yüzde 34.3’ü 15-19 yaş grubundan çocuklar oldu.

Rapora göre, 600 bin kız çocuğu okula gidemiyor. 2015-2016 öğretim yılında, önceki dönemlere göre, okula giden kız çocuklarının sayısı da azaldı.

Raporda 16 Ağustos 2015- 20 Nisan 2016 arasında 8 şehirde 65 kez ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının eğitim hizmetini durdurduğu da belirtiliyor.

Çocuk işçiler arttı

Raporda 2015 yılında iş cinayetlerinde, cezaevlerinde ya da savaştan kaçarken ölen mülteci çocuklarla birlikte 617 çocuğun hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Rapor, 4+4+4 yasası ile zorunlu ilköğretim yaşının 6-13 yaş aralığına çekilmesinin çocuk işçi sayısını da arttırdığını gösteriyor. Son üç yılda iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden çocuk sayısı 176 olarak geçiyor.

Okul kitaplarında dini referanslar

Raporda yer verilen bir diğer ayrıntı da, eğitimde dini referansların artması oldu.

100 Temel Eser’den verilen örneklerde, aslından farklı olarak kullanılan dini referanslı kelimelere dikkat çekiliyor.

Oscar Wilde’ın Mutlu Prens’inde Miller ve Hans “Hayırlı sabahlar” diyerek selamlaşırken, Pinokyo da, “Allah rızası” için ekmek istiyor.

Leo Tolstoy’un ‘İnsan Ne ile Yaşar’ adlı kitabında “Bana acıdınız, Allah sizden razı olsun” deniyor, Anton Çehov kitaplarındaysa “Çok günah işlemeye başladık. Allah’ı büsbütün unuttuk” ifadeleri geçiyor.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında