Türkiye medyası Soykırım tasarısını nasıl gördü?

Dün bir ret ve bir hayır oyuyla Almanya Parlamentosu’nda kabul edilen Ermeni Soykırım Tasarısı, Türkiye medyasının manşetlerine nasıl yansıdı?

Almanya, Ermeni Soykırımı’nı ve soykırımda Almanya’nın rolünü tanıdığı yasa tasarısı, bugün yayımlanan gazetelerden 25 tanesinin manşetten gördüğü haber oldu. 

Bazı gazeteler Almanya parlamentosunun kararını ‘lanetlerken’, nefret söylemi yaydı, siyasileri hedef gösterdi.

‘Yazıklar olsun’ manşeti atan Hürriyet, haberde Merkel’in oylamaya katılmadığına değindi, Erdoğan’ın açıklamalarını öne çıkardı. 

‘1915 yalnızlığı’ manşeti atan Cumhuriyet, Almanya’da yapılan ‘Meclis Erdoğan’a boyun eğmedi’ yorumlarına yer verdi.

Milliyet, sürmanşetten duyurduğu haberde tasarıyı ‘utanç verici’ olarak tanımladı, Dışişleri’nin açıklamalarına yer verildi.

Habertürk ‘2016 Dostkırım’ manşetiyle verdiği haberde Dışişleri’nin ve Erdoğan’ın açıklamalarına yer verdi.

‘Türkiye Bunu Unutmaz’ başlığını kullanan Yeni Şafak, ‘hayır’ oyu veren tek vekil, Hristiyan Demokratik Birlik Partisi’nden Bettina Kudla’yı öne çıkardı; Yeşiller Partisi Geneş Başkanı Cem Özdemir’i ‘Yüz Karası’ diyerek hedef gösterdi.

Star Gazetesi’nin manşeti ise sosyal medyada en çok tartışma yaratan manşet oldu. Angela Merkel’i, Hitler’in bıyığından esinlenen bir tasarımla resmeden gazete, ‘Her Şey PKK İçin’ manşetini attı; hem Cem Özdemir başta olmak üzere ‘evet’ oyu veren milletvekillerini hem de meclisteki kınama mesajına imza atmayan HDP’yi hedef gösterdi.

Birgün Gazetesi, haberi ‘Soykırım onaylandı, AKP: Yok hükmünde’ manşetiyle verdi.

Vatan da ‘hayır’ oyu veren tek vekil, Hristiyan Demokratik Birlik Partisi’nden Bettina Kudla’yı öne çıkardı; ‘Bir Tek Bettina’ manşetini attı.

Taraf Gazetesi, ‘Almanya’yla Soykırım Krizi’ başlığını kullandı.

Kategoriler

Güncel Basın



Yazar Hakkında