Karabağ milletvekiline saldırı

İnsan hakları savunucuları, Milli Uyanış Partisi kurucusu ve başkanı, Karabağ Parlamentosu Milletvekili Hayk Khanumyan’ın başkent Stepnakerd’de askeri kıyafetli kişilerin saldırısına uğradığını belirtiyor.

6 Haziran Pazartesi günü, Karabağ Cumhuriyeti’nde başta Ruben Melikyan olmak üzere bazı insan hakları savunucuları, Milli Uyanış Partisi kurucusu ve başkanı, Karabağ Parlamentosu Milletvekili Hayk Khanumyan’ın başkent Stepnakerd’de askeri kıyafetli kişilerin saldırısına uğradığını ve ağır yaralandığını sosyal medyada duyurmaya başladılar. İnsan Hakları savunucuları, muhalif milletvekiline yapılan bu saldırının en ağır biçimde lanetlenmesi, açıklığa kavuşturulması ve suçluların cezalandırılması konusunda çağrıda bulundular. 

Karabağ Başbakanlık Basın Sözcüsü David Babayan olaydan hemen sonra A1+ kanalına verdiği mülakatta saldırının herhangi bir siyasi sebebi olmadığını öne sürdü. Babayan’ın “Onu iyi tanıyorum, bu başına gelenlerin er ya da geç yaşanacağı belliydi. Bu adamın karakteri böyle, insanlar ile uğraşıyor, gururları ile oynuyor, provakasyon yapıyor” sözleri Ermenistan’da son derece rahatsızlık yarattı. Khanumyan’ın muhalif olmasının olup bitenle ilgisi olmadığını söyleyen Babayan, Karabağ’da bir çok muhalif olduğunu ama kimsenin başına böyle bir durum gelmediğini çünkü onların kimsenin gururu ile oynamadığını öne sürdü.

Saldırının siyasi olduğunu düşünenler, olup bitenden bir gün önce Hayk Khanumyan’ın yaptığı açıklamayı tekrar gündeme getirdiler.  Khanumyan açıklamasında daha önce Karabağ Savunma Bakanlığı görevinde olan komutan Samvel Babayan’ın siyasete geri dönmesi gerektiğini söylemişti. Khanumyan uzun süre sonra Karabağ’a dönen komutan Samvel Babayan için bir karşılama töreni düzenlemişti.

Hastanede gazeteciler ile görüşen milletvekili Khanumyan’ın eşi  Diana Movsisyan  “Daha önce de denediler, Hayk’ı bir çok kez susturmaya çalıştırdılar, ama bu kadar kötüsünü hiç yaşamamıştık. Kocamı vazgeçiermezler, bunu bilsinler” şeklinde konuştu.

Olaydan bir iki saat sonra burnu, dişleri, kaburgaları kırık halde hastaneye getirilen Khanumyan yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler kullandı: “Bugün beni çok şiddetli dövdüktan sonra, önüme bir kağıt koyup dediklerini yazmamı istediler. Komutan Babayan’dan para alarak onun gelişi için bir organizasyon hazırladığımı yazdırdılar. Daha sonra aynı şeyleri söyletip, video kaydı yaptılar. Yapmasam beni öldüreceklerdi. Kısaca yazdıklarım ve söylediklerim zorla yaptırılmıştır, geçerliliği yoktur. Beni döverken ‘Siyaseti bırakacaksın, İcevan’a memleketine döneceksin’ diye tehdit ettiler. Ben Karabağ’ı bırakıp hiç bir yere gitmeyeceğim, Karabağ için verdiğim mücadeleyi sürdüreceğim, beni dövenleri tanıyorum, şikayetçi olacağım.”

Olaydan sonra bazı şüpheliler göz altına alınıp tutuklandı. Hayrenik (Vatan), Demokrasi, Taşnaksutyun ve 88 Hareketi partilerinin meclis grupları ortak bir açıklama yayınlayarak olayın açıklığa kavuşturulmasını talep ettiler ve suçluların cezalandırılması konusun takip edeceklerini belirttiler.

Karabağ Cumhuriyeti Hayrenik Partisi Milletvekili Artur Tovmasyan ise Khanumyan’ın düzenlediği komutan Samvel Babayan’ı karşılama töreninin izinsiz yapıldığını, birkaç milletvekilinin kendisi ile görüşüp, bu şekilde yasaya karşı hareket etmeye devam ederse milletvekili dokunulmazlığının kaldırılacağını söylediklerini belirtti. Tovmasyan, Khanumyan’a saldıran 3 kişiyi gördüğünü onlara yapmayın dediğini, fakat tek başına duruduramadığı için Khanumyan’ın arabaya bindirilip götürldüğünü söyledi. Karabağ Cumhurbaşkanı Bako Sahakyan ise 7 Haziran’da yaptığı açıklamada bir milletvekiline yapılan bu davranışın kabul edilemez olduğunu söyledi. Sahakyan “Karabağ’da herhangi bir vatandaşa bile saldırıyı kabul edemeyiz, saldırıya uğrayan kişinin bir milletvekili oluşu ise kaygı uyandırıcı. Bu olay Karabağ Cumhuriyet’i demokrasisine ve kabul ettiğimiz değerlere bir darbe anlamına gelir. Olayı yakından takip ederek, soruşturma sürecini izliyorum” şeklinde konuştu.

Hayk Khanumyan, Üniversite öğretim görevlisi olarak gittiği Karabağ'da siyasete atılıp partisini kurduktan sonra "muhalif milletvekili" olarak anılmaya başladı.

Hükümetin ekonomik ve sosyal politikalarını sert bir dille eleştiren Khanumyan, Karabağ’ın özerkliği için ekonomik gelişmenin önemini hep vurguladı. Komutan Babayan'ı Karabağ Savunma Bakanı olarak görmek istediğini dile getirmesinden Babayan'ın haberi bile olmadığını belirten Khanumyan "Bu benim kişisel fikrimdi" şeklinde konuştu.



Yazar Hakkında