Ermenistan'da muhalif hareket üyesi tutuklandı

"Nor Hayastan" (Yeni Ermenistan) muhalif siyasi hareketi üyesi Jirayr Sefilyan, tutuklandı. "Yasadışı silah ve mühimmat saklamasını organize ettiği şüphesi" ile Sefilyan'ın evinde ve ofisinde yapılan arama sonucunda şüpheli bir şey bulunamadı.

20 Haziran'da "Kurucu Meclisi" Sekreterlik Koordinatörü ve "Nor Hayastan" (Yeni Ermenistan) muhalif siyasi hareketi üyesi Jirayr Sefilyan, tutuklandı. "Yasadışı silah ve mühimmat saklamasını organize ettiği şüphesi" ile Sefilyan'ın evinde ve ofisinde yapılan arama sonucunda şüpheli hiçbir şey bulunamadı.

Bilgisayarlara el koyuldu 

"Nor Hayastan" üyesi Varujan Avetisyan ofisteki arama başladıktan dakikalar sonra Sefilyan'ın tutuklandığını söyledi. Arama sırasında video kaydı alan Avetisyan'ın video çekmesi arama ekiplerince yasaklandı. Yasaklanmadan önce çekilen video sosyal medyada paylaşıldı. Ofiste silah veya herhangi patlayıcı bulunamadı, iki masaüstü, üç dizüstü bilgisayara el konuldu. 

“Kapınızı açmazsanız, kıracağız”

Yaklaşık dört saat süren başka bir arama da Sefilyan'ın evinde yapıldı. Jirayr Sefilyan'ın eşi Nanor Sefilyan maskeli kişiler tarafından kapı açılmadığı takdirde kapıyı kıracaklarına dair tehditler aldığını, ondan sonra kapıyı açtığını dil getirdi: “Bu tehditleri duyunca ‘kapıyı açın’ dedim. Saklayacağımız veya korkacağımız hiçbir şey yok.  Jirayr'ın eşyalarını, mektuplarını, kağıtlarını aradılar. Bozuk bir telefon vardı, onu aldılar. Bir de küçük telefon vardı, onu da aldılar, küçük harflerle yazıldığı için okuyamadıkları bir mektup vardı, o mektuba da el koydular”. Nanor Sefilyan arama yapılırken avukatını çağırdığını fakat onu içeriye almadıklarını belirtti. 

Ne oldu?

Soruşturma komitesi yaptığı açıklamada 20 Mayıs'ta trafik kazası yapan bir arabada iki silah ve 120 mermi bulunduğunu söyledi. Açıklamaya göre bunun Sefilyan'la bağlantısı var: "Jirayr Sefilyan silahlı gruplarının yardımı ile Yerevan'daki televizyon kulesinin de aralarında bulunduğu iletişim kanalları ve binaları ele geçirmeyi planladı. Bunun kapsamında Sefilyan bir grup insanı yasadışı şekilde silah ve mühimmat alma, taşıma ve farklı yerlerde saklamak için organize etti."

Soruşturma komitesinin yaptığı açıklamada açılan dava kapsamında sekiz kişiye soruşturma açıldığı, onlardan altısının tutuklandığı, bir kişinin ise polis tarafından arandığı bilgileri yer alıyor. Fakat isimler gizli tutuluyor. Açıklamada ayrıca “Planlanan suç eylemlerin bir kısmı, bahsedilen grubun bazı üyeleri tarafından Nisan ayı başında yaşanan savaş sonrası için planlanıyordu” deniyor.  

Sefilyan'ın destekçileri kendisine atfedilen suçlamalarla ilgisi olmadığını iddia ediyor. "Nor Hayastan" üyesi Varujan Avetisyan'a göre Sefilyan, Karabağ'ın çevresindeki alanları vermemeye yönelik çağrılar yaptığı için tutuklandı. 

 

Ofisteki arama sırasında çekilen videoyu seyretmek için tıklayınız

 



Yazar Hakkında