Madımak katliamı 23. yılında anıldı

2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nde katledilenler Sivas'ta anıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Kültür Derneği, Hacıbektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Avrupa Alevi Koordinasyonu öncülüğünde düzenlenen mitinge, HDP ve CHP milletvekillerinin de olduğu çeşitli siyasi parti temsilcileri katıldı.

Sabah saatlerinde Seyrantepe'de bulunan Cemevi önünde toplanan binlerce kişi, Madımak Oteli'ne yürüdü. 

Kitlenin en önünde katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının olduğunu pankart ile yer aldı.

Yürüyüşte IŞİD saldırılarında ölenler de anıldı. Aileler, otelin önüne karanfiller ve Hasret Gültekin'in anısına saz bıraktı.

Katliamda ölen 33 kişinin isimleri teker teker okundu.

Nesimi Çimen'in eşi Makbule Çimen, "Burayı kültür merkezi yapanlara sesleniyorum. Burası Kültür merkezi değil, utanç müzesi olacak ve bu müze kurulana kadar biz bu kapıdan içeri girmeyeceğiz" dedi. 

Katliamda kardeşleri Huriye ve Yeşim Özkan'ı kaybeden Hüseyin Özkan ise katliam davasının kapatılmasına tepki gösterdi. Dönemin Başbakan'ı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Milletimize hayırlı, uğurlu olsun" açıklaması yaptığını hatırlatan Özkan, "Ne bu açıklamayı yapanları, ne canlarımızı yakarak öldürenleri asla unutmayacağız" dedi.

Miting, konuşmaların ardınsan "Sivas'ın ışığı sönmeyecek" yazılı tişörtler giyen gençlerin semaha durmasıyla sona erdi.

AYM'deki davanın hakimi, sanıkların eski avukatı 

Sivas Katliamı ile ilgili 124 kişi tutuklanmış, yedi yıl süren dava sürecinde 33 kişi idama, 85 kişi 2 ila 15 yıl arasında hapis cezasına mahkûm edilmişti. 37 sanığın beraat etmesi ve 33 kişinin cezasının ağırlaştırılmış müebbete dönüştürülmesinin ardından, 2004 Kasım’ında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Davası’nda “Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmaya iştirak” suçundan 7 yıl 6’şar ay ağır hapis cezasına mahkûm ettiği dokuz hükümlüyü, yeni TCK’ya göre tahliye etti. Sivas davası hükümlülerinden üç kişi de daha önce yeni TCK’daki lehte olan hükümlerden yararlanarak, tahliye olmuştu. 13 Mart 2012’de, mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki davanın ölmeleri nedeniyle ortadan kaldırılmasına; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zamanaşımı nedeniyle düşürülmesine karar vermişti. 35 yazar ve sanatçı ile iki saldırganın öldüğü Sivas Katliamı Davası’nda mahkeme heyeti, firari sanıklar hakkında zamanaşımı hükümlerinin uygulanmasına karar vererek davayı düşürmüş, bunun üzerine dava ölenlerin aileleri tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı.

Dosyaya bakacak olan Anayasa Mahkemesi  üyeleri arasında yer alan hakim Celal Mümtaz Akıncı'nın o dönemde dava sanıklarının avukatı olduğu ortaya çıkmıştı. Sivas katliamında ölenlerin ailelerinin avukatları, Akıncı'nın davada çekilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı

Sivas katliamında hayatını kaybedenler

Muhibe Akarsu – (35 yaşında, misafir), Muhlis Akarsu – (45 yaşında, sanatçı), Gülender Akça – (25 yaşında, sanatçı), Metin Altıok – (52 yaşında, şair, yazar), Mehmet Atay – (25 yaşında, gazeteci), Sehergül Ateş – (30 yaşında, sanatçı), Behçet Aysan – (44 yaşında, şair), Erdal Ayrancı – (35 yaşında, yönetmen), Asım Bezirci – (66 yaşında araştırmacı, yazar), Belkıs Çakır - (18 yaşında, sanatçı), SerpilCanik –(19 yaşında, sanatçı), Muammer Çiçek – (26 yaşında, aktör), NesimiÇimen – (67 yaşında, şair, sanatçı,), Carina Cuanna – (23 yaşında, Hollandalı gazeteci), Serkan Doğan – (19 yaşında, sanatçı), Hasret Gültekin– (23 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz  - (22 yaşında, sanatçı), Gülsüm Karababa –(22 yaşında, sanatçı), Uğur Kaynar – (37 yaşında, şair), Asaf Koçak – (35 yaşında, karikatürist), Koray Kaya – (12 yaşında, çocuk), Menekşe Kaya – (17 yaşında, sanatçı), Handan Metin – (20 yaşında, sanatçı), Sait Metin – (23 yaşında, sanatçı), Huriye Özkan – (22 yaşında, sanatçı), Yeşim Özkan – (20 yaşında, sanatçı), Ahmet Öztürk – (21 yaşında, otel görevlisi), Ahmet Özyurt – (21 yaşında, sanatçı), Nurcan Şahin – (18 yaşında, sanatçı), Özlem Şahin – (17 yaşında, sanatçı), Asuman Sivri – (16 yaşında, sanatçı), Yasemin Sivri – (19 yaşında, sanatçı), Edibe Sulari – (40 yaşında, sanatçı), İnci Türk – (22 yaşında, sanatçı), Kenan Yılmaz – (21 yaşında, otel görevlisi) (NV)



Yazar Hakkında