Lavrov: Karabağ meselesinde çözüme hiç olmadığımız kadar yakınız

Geçtiğimzi Nisan ayında şiddetlenen çatışmalarda 200 kişinin hayatını kaybettiği Karabağ meselesiyle ilgili uluslararası temaslar sürüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Yerevan’dan sonra Bakü’deydi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye resmi ziyarette bulunan ve devlet başkanı İlham Aliyev’le görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, görüşme sonrası yaptığı basın toplantısında Ermenistan ve Azerbeycan arasındaki çatışmanın şiddetlenmesine neden olan Karabağ’la ilgili konuştu. Lavrov, Pazartesi günü Aliyev’le yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi, “Çözüme hiç olmadığımız kadar yakın olduğumuza inanacak nedenlerimiz var” ifadelerini kullandı. 

Basın toplantısında konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ise müzakerelerin ‘kapsamlı ve somut’ geçtiğini söyledi. 

Lavrov, geçtiğimiz hafta da Ermenistan’ın başkenti Yerevan’a giderek Cumhurbaşkanı Serj Serkisyan’la görüşmüştü. Ziyaretler, ABD Başkanı Barack Obama’nın Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde ‘Karabağ’daki çatışmanın çözümü konusunda çaba sarf etmeye hazır olduğunu’ belirttikten sonra başlamıştı. 

Sarkisyan: Barışa engel Azerbaycan’ın politikaları 

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise, Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen NATO Zirvesi’nde geçtiğimiz cumartesi bir açıklama yapmış, Bakü’nin yıkıcı politikalarının Karabağ çatışmanın çözümündeki temel engel olduğunu’ ifade etmişti. 

Sarkisyan, “Karabağ halkının kendi kaderini tayin hakkına ulaştığında mevcut durumun değişeceğini’ ifade etti. 

Ermenistan – Azerbaycan arasında 1994 yılından beri var olan ateşkes defalarca ihlal edilmişti, fakat geçtiğimiz Nisan ayında dört gün süren savaşta bu ihlallerin en şiddetlisi yaşandı; 200 kişi hayatını kaybetti.

Son günlerde sınır hattında yine şiddeti artan çatışma hali üzerine uluslararası aktörler devreye girmişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 30 Haziran’da Aliyev ve Sarkisyan’la yaptığı telefon görüşmelerinde ‘gerilimden kaçınılmasını ve barış görüşmelerinin sürdürülmesini’ ısrarla tavsiye etmişti.



Yazar Hakkında