Ezidi Katliamı'nın 2. yıldönümünde 1 dakikalık sessizlik

Şengal’de yaşanan Ezidi katliamının ikinci yıldönümünde, Türkiye’nin çeşitli illerinde kadınlar IŞİD tarafından öldürülen Ezidi kadınları için 1 dakikalık sessizlik anması düzenledi.

Şengal Kadın Meclisi tüm dünyadaki kadınlara 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olması çağrısı yapmıştı. 

Bu çağrıya Türkiye’den ses veren kadınlar Batman, Diyarbakır, Urfa, Antep, Mersin, Adana, Ankara, Siirt, Van, Hakkari İstanbul gibi farklı illerde IŞİD’in katlettiği kadınlar için bir dakikalık sessiz eylem yaptı.

Hakkari’de düzenlenen anmaya HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın da aralarında bulunduğu KJA’lı kadınlar KJA (Kongreya Jinên Azad/ Özgür Kadınları Kongresi) “Ezidi Kadınların Direnişi, Kadınların Özgürlüğüdür” yazılı pankartlarla katıldı. KJA’lı kadınlar adına basın açıklamasını okuyan HDP Merkez İlçe Eş Başkanı Emine Armut, “Tarih boyunca 73 defa soykırıma uğrayan Ezidiler, 21. yüzyılda IŞİD tarafından korkunç bir kıyama, vahşete tabi tutulurken, o gün binlerce erkek ve yaşlı kadın katledildi. Beş bin kadın ve çocuk kaçırıldı. Aradan geçen zaman içerisinde kaçabilenlerin anlatımlarından öğrendiklerimiz, alıkonulan kadınlara ve çocuklara korkunç fiziksel ve cinsel işkenceler uygulandığı, köle pazarlarında satıldıkları ve zorla din değiştirmeye maruz bırakıldıkları şeklindedir. Başta Şengal’deki kadınlar olmak üzere Ezidi halkı, kendini ölüme ve yok olmaya yatırmak yerine direnişi seçerek, IŞİD’in bu soykırım ve kadın kırımı eylemlerine, öz savunma ile cevap vermiştir. Bugün Şengal Dağı’nda yaşayan Ezidi halkı, kollektif iradelerini ortaya koyarak halk ve kadın meclislerini oluşturmuş, bize yaptıkları çağrıyla dünya kadınlarını kadın kırımına karşı mücadele gününe öncülük etme aşamasına gelmiş durumdadırlar” şeklinde konuştu. 

HDP'den araştırma önergesi teklifi 

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Ezidi milletvekili Ali Atalan, IŞİD'in Şengal’de Ezidilere yönelik katliamının ikinci yıl dönümünde Meclis oturumunda konuştu.

Atalan Meclis'te yaptığı konuşmada Türkiye'nin halen Şengal’de gerçekleşen soykırımı resmen kınamadığını ve halen Diyarbakır’da 2000’e yakın Ezidi'nin resmi mülteci statüsünü elde edemediğini söyledi. Atalan, 3 Ağustos'un Şengal- Ezidi Soykırımını Anma Günü olarak kabul edilmesi için kanun teklifi sundu. Atalan ve HDP'nin diğer Ezidi milletvekili Feleknas Uca, Ezidilerin durumunun araştırılması için Meclis Araştırması önergesi verdi.

3 bin kadın hala rehin 

Irak'ın kuzey bölgesindeki Ninova sınırlarında bulunan, Ezidiler, Araplar ile Süryanilerin yaşadığı Şengal bölgesine, IŞİD 2014 Ağustos’unda işgal etmişti.  

5 ve 6 Ağustos'ta Ezidi tanıklara göre, 500-2.000 arası Ezidi sivil katledildi. Şengal’den kaçan yaklaşık 290 bin Ezidi çölü geçerek hayatını kurtarmaya çalışmıştı. 13 Kasım 2015’te Peşmerge, PKK ve ABD’nin hava saldırısıyla birlikte Şengal ele geçirilmiş; şehir geri alındıktan sonra IŞİD tarafından öldürülen en az 78 Ezidi kadının cesetlerinin olduğu bir toplu mezar bulunmuştu. 

Şengal Kadın Meclisi’nin açıklamasına göre, yaklaşık 3 bin kadın hala IŞİD’in elinde rehin tutuluyor. 



Yazar Hakkında