Karabağ sorunu Moskova'da

10 Ağustos'ta Rusya Başkenti Moskova'da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir görüşme gerçekleşti. Bu görüşmenin ardından Çavuşoğlu'nun açıklaması Ermenistan'da tartışma yarattı.

10 Ağustos'ta Ermenistan Cumhurbaşkanı ve Rusya Devlet Başkanı Rusya’nın başkentinde bir araya geldi. Sarkisyan'ı ve Yerevan delegasyonunu karşılayan Putin, “Ermenistan bizim stratejik ortağımızdır ve Ermenistan'la en hassas yönlerinde ve uluslararası arenada müttefik ilişkilerimizi kuruyoruz” ifadelerini kullandı. 

Putin konuşmasında Avrasya Ekonomik Birliği'ne katıldıktan sonra Ermenistan'ın gayri safi milli hasılasının %10 artmış olmasına vurgu yaparak Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ı tebrik etti. Rusya Devlet Başkanı, Karabağ sorunuyla ilgili  Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmenin sonuçlarını Sarkisyan'la paylaşacağını da belirtti.  

Gerçekleşen görüşme için mutlu olduğunu belirterek konuşmaya başlayan Serj Sarkisyan, Rusya ile Ermenistan arasındaki ekonomik işbirliğine değdikten sonra Karabağ sorunundan da bahsetti. Sakisyan, “Vladimir Vladimiroviç, Karabağ sorununun diplomatik yoluyla çözülmesi konusunda Rusya'nın çabaları için size kişisel minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. ve bu konuda varılan anlaşmaların uygulanması çok önemli. Biz bunu yapmaya hazırız. Bu görüşme için teşekkür ederim” dedi. 

Görüşmeden sonra Ermenistan Cumhurbaşkanlığı sitesinden yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Karabağ sorununun özü Karabağ halkının öz tayin için mücadelesidir. Bu tüm halkların vazgeçilmez hakkıdır. Sorunun çözümü bu hakka saygı duymak ve onu sağlamak olur. Bugün Rusya Devlet Başkanı ile tam da bunu konuştuk.”

Çavuşoğlunun açıklaması tartışma yarattı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 9 Ağustos'ta Erdoğan'la Putin arasında Rusya'da gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yaptı. Anadolu Ajansı'na konuşan Çavuşoğlu, Karabağ konusunda Rusya'nın önerilerinin Türkiye'nin önerileri ile örtüştüğünü açıkladı, ardından da sorunu Rusya-Türkiye-Azerbaycan üçlü mekanizmasında tartışma imkanının olacağını söyledi. Çavuşoğlu'nun bu açıklaması Ermenistan'ın kamuoyunda Erdoğan-Putin ve Sarkisyan-Putin görüşmeleri tartışmalarını alevlendirdi. 

Çavuşoğlu yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Kafkasya'nın geleceğine tehdit olan Karabağ problemi var. Biz geçmişte çaba sarf ettik. Rusya'nın girişimleri var. Hem Minsk üçlüsü ve Putin'in girişimleri var. Rusya'nın önerilerine bakıyoruz, bizim Ermenistan'a yaptığımız önerilerle örtüşüyor. Biz de bölgenin istikrarı ve geleceği için bu sorunun çözümü için üzerimize düşeni yapacağız. Üçlü mekanizma içinde değerlendirme imkanımız olacak.”



Yazar Hakkında