OHAL’de, 2 bin 308 basın emekçisi işsiz kaldı

OHAL’de ‘FETÖ’cü oldukları gerekçesiyle 131 basın kurumu kapatıldı, 2 bin 308 çalışan işten çıkarıldı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası medya kurumlarının ‘darbeci’ oldukları gerekçesiyle kapatılması nedeniyle sektörde çalışan 2 bin 308 kişi işsiz kaldı. Bu dönemde basın-yayın emekçilerinin geçmiş alacakları da yok sayılınca, ikinci kez mağdur edilmiş oldular.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası’ndan (BASINİŞ) Alp Tekin Babaç’ın haberine göre, darbe girişimi sonrası başlatılan operasyonlarda basın kuruluşlarında çalışan 2 bin 308 kişi işten çıkarıldı.

İkinci mağduriyet

Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) göre 131 basın kurumu, ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında kapatıldı ve firmaların malvarlığıyla taşınmazlarının yanı sıra işçilerin alacakları da Hazine’ye devredildi. Ancak KHK’lerde yer alan ‘kapatılan kurumlara dair alacak için hazineden hak talep edilemez’ ibaresi, dava açılsa bile alacakların tahsil edilemeyeceği anlamına geliyor.

Taraf gazetesi

Haberde, kapatılan Taraf gazetesinin işçi alacaklarından muaf duruma düştüğü ve kapatılmanın adeta gazete sahibi Başar Arslan için bir kurtuluş niteliği taşıdığı da belirtildi. Taraf’ın, yayınlandığı sürelerde çalışanlarına 7-8 ay boyunca maaş vermeden çalıştırdığı, yapılan itirazlar ve açılan davalar karşısında sürekli adres değiştirdiği, firmayı farklı kişilerin üstüne yaptığı belirtilerek, yaptırımlardan kurtulduğu aktarıldı.

Kategoriler

Türkiye Basın Gündem



Yazar Hakkında