Aslı Erdoğan için “özgürlük nöbeti” başladı

Özgür Gündem Gazetesi'nin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan için tutuklu bulunduğu Bakırköy Cezaevi önünde ilk özgürlük nöbeti tutuldu.

Barış İçin Kadın Girişimi, Barış Bloku, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS),  Barış İçin Akademisyenler ve yazarların Cuma günü tutuklanan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Kurulu Danışma Üyesi ve yazar Aslı Erdoğan için kaldığı Bakırköy Cezaevi önünde başlattığı “Özgürlük Nöbeti”nin ilki bugün tutuldu. 

İçeriden gönderdiği mesaj okundu

Nöbette, Aslı Erdoğan'ın bir an önce serbest bırakılması istendi. Nöbet başlarken ilk olarak Aslı Erdoğan’ın hapishaneden gönderdiği mesajı okundu. Erdoğan mesajında “Hayatım boyunca hep mağdurun yanında durdum. Mağdurun kim olduğunu ise sadece yüreğimle bildim.En az yirmi yıllık tutarlı bir şiddet karşıtlığının, bana uygulanan bu şiddetle karşılık bulması aslında beni hiç şaşırtmadı. Barışmak savaşmaktan çok daha zordur ve savaşın şiddetlendiği dönemlerde ilk suçlananlar barış savunucularıdır. "Herkese, benimle dayanışan herkese, çok teşekkür ederim. Kendimi ilk kez yalnız hissetmiyorum” ifadelerini kullandı.

Nöbete gelen yazar Murathan Mungan da şöyle konuştu: “Pınar Selek’ten bombacı yaratmadılar, Aslı Erdoğan’dan da terörist, örgüt üyesi yaratamayacaklar. Bu kötü senaristlerin oyunlarını geçmişte de çok gördük. Geçmişte de yenilmedik, şimdi de yenilecek, vazgeçecek değiliz. Bu dayanışmayı sonuna dek sağlamlaştıracak şekilde bir araya gelmeye çalışalım.”

Yazar Seray Şahiner de, “Arkasında duracak sözü olan insanların hedef gösterilmesi gelenekselleşmiş ama buna alışmayı reddediyoruz. Söz söylediği için insanların yargılanmasını yargılıyoruz. Aslıyla beraber buradan en kısa zamanda ayrılmayı umuyoruz” diye konuştu.

Güç: Yazmaya devam edeceğiz

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç ise açıklamasında şu anda 72 gazetecinin cezaevinde olduğunu hatırlatarak, “Aslı Erdoğan için buradayız. Bir buçuk ay önce Şebnem Korur Fincancı, Ali Nesin, Erol Önderoğlu için buradaydık. Devir teslim şeklinde geçen bir nöbet halindeyiz. Direnmeye devam ediyoruz. Gerçekleri haberleştirmeye Özgür Gündem’le de Aslı Erdoğan’la da dayanışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Nöbet değişimi

Akademisyenlerin hazırladığı Barış Bildirisine imza attığı ve açıklamayı okuduğu için bir süre hapis yatan Barış İçin Akademisyenler'den Kıvanç Ersoy da nöbetteydi. Ersoy, “Silivri’de tutukluyken, avukat dışarıda nöbet olduğunu söyledi. Pek çok değerli ismin mesajlarının yanında Aslı Erdoğan’ın da mesajı vardı. O gün o bizim için nöbete gelmişti, ben bugün onun için nöbete geldim. Egemenler öğrenmeli, ezilenleri ve onlardan yana olanları tutuklayarak bu mücadelelerinden vazgeçiremezler. Onlar tutuklamaktan bıkacak gözükmüyor, biz de nöbet tutmaktan bıkmayacağız. Bu nöbetler belki de barış, demokrasi mücadelesinin tohumları olarak bu yılın anıları arasında yer alacak. Aslı Erdoğan’a özgürlük” ifadelerini kullandı.

HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak için nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları için tutuklanan Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ali Nesin’in sembol insanlar olduklarını hatırlatarak, “Gerçekten yapılmak istenen onların nezdinden gözdağı vermek, hepimize ‘Muhalif olmayın, özellikle Kürtlerin yanında durmayın, barıştan yana olmayın, düşüncelerinizi kendinize saklayın’ demek isteniyor. Şimdi de Aslı’ya yaşatılmak istenen bu. Mücadeleden başka çıkışımız yok. Aslı Erdoğan yalnız değildir” açıklamasını yaptı.

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu da cezaevlerinin önlerinin aydınların, yazarların ve aktivistlerin nöbet mekanı haline gelmesinin demokrasi bakımından önemli göstergesi olduğunu söyleyerek, “Aydınların, yazarların yeri cezaevi değil. Aslı Erdoğan’ın tek eylemi düşünmek ve yazmaktı. Öyle anlaşılıyor ki bu dönemde düşünmek ve yazmak da tutuklanmak için yeterli hale geldi” dedi.

19 Ağustos’ta tutuklanan yazar Aslı Erdoğan için başlatılan Özgürlük Nöbeti, her gün 16.00-18.00 saatleri arasında devam edecek.

Özgürlük nöbeti nedir?

Özgür Gündem'in mahkeme kararıyla kapatılmasının ardından Cuma günü tutuklanan Özgür Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi ve ödüllü yazar Aslı Erdoğan için “Özgürlük Nöbeti” başlatıldı. Barış İçin Kadın Girişimi, Barış Bloku, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS),  Barış İçin Akademisyenler ve yazarların destek verdiği “Özgürlük Nöbeti” her gün saat 16.00-18 arasında Bakırköy Cezaevi önünde tutulacak. 

Ne olmuştu?

İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi 16 Ağustos'ta Özgür Gündem Gazetesi'ni "örgüt propagandası" suçlamasıyla kapattıktan sonra, polis önce gazetenin bürosunu basmış, 25 kişiyi gözaltına almıştı. Gazetenin yazarlarından ve danışma kurulu üyesi Aslı Erdoğan da evine yapılan baskında gözaltına alınmıştı. Çarşamba günü gözaltına alınan Aslı Erdoğan, 19 Ağustos Cuma günü savcılıktaki ifade işlemlerinden sonra tutuklanmıştı.

Erdoğan'ın tutuklanmasına delil olarak sunulan olgular ise, gazetedeki köşe yazıları ile gazetenin yayın danışma kurulu üyesi olması gösterildi. Erdoğan sekiz sayfalık ifade verdi. Dosyada gizlilik kararı var.

Çarşamba günü polis baskınında gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişi Cuma günü çıkarıldıkları savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. 



Yazar Hakkında