Mısır'da ''Mübarek döneminden daha tehlikeli günler'' uyarısı

Mısır'da Müslüman Kardeşler, Yüksek Askeri Konsey'in ve Anayasa Mahkemesi'nin Meclis seçimlerini iptal eden ve yetkileri Konsey'e veren kararlarını protesto etmek için sokaklara çıkıyor. Konsey, yetkilerini yeni cumhurbaşkanına devredeceğini açıklasa da Müslüman Kardeşler, ülkenin 'Mübarek döneminden daha tehlikeli günlere sürüklenebileceği' yönünde uyarıyor.

Mısır'da Yüksek Askeri Konsey yaptığı yeni açıklamayla ortalığı yatıştırmaya çalıştı. Devletin başı olarak cumhurbaşkanına tanınmış olan bütün yetkilerin yeni seçilecek cumhurbaşkanına devredileceğini bildiren Yüksek Askeri Konsey, iktidarın 30 Haziran'a kadar yeni cumhurbaşkanına devredileceğini açıkladı. Şu anda yasama yetkileri Askeri Konsey'in elinde bulunuyor.

Bianet.org'da yer alan habere göre Müslüman Kardeşler bugün bir gösteri düzenleyerek Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Askeri Konsey'in kararlarını protesto ediyor. Örgüt Kahire ve ülkenin diğer kentlerinde taraftarlarını gösteriler düzenlemeye çağırdı.

Meclis üyeleri için de bu gelişmelere paralel olarak şu anda ordunun korumasında olan Meclis'e yürünmesi çağrısı yapıldı.

Meclis seçimleri iptal edilince

Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz perşembe günü parlamento seçimlerinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini açıklamıştı. Yeni seçimler için tarih belirlenmemiş, ancak yeni seçimlere kadar yetkileri Yüksek Askeri Konsey'e vermişti.

Yüksek Askeri Konsey de anayasa kurucu kurulu üyelerinin atanması konusunda yetkiyi kendine verdi.

Ayrıca alınan kararlara göre yeni cumhurbaşkanı belli konularda söz sahibi olamayacak. Mesela askeri atamaları yapamayacak, askerlerin emekliye ayrılmalarına karışamayacak ve askeri personelin görevine son veremeyecek.

Müslüman Kardeşler de yazılı bir açıklamayla kararları eleştirerek ülkenin 'Mübarek döneminden daha tehlikeli günlere sürüklenebileceği' uyarısında bulunmuştu.

Yüksek Askeri Konsey'in yetkilerini 30 Haziran'da devredeceği açıklamasının bu konudaki kaygıları gidermeye yetip yetmeyeceği belli değil.

Ayrıca bir yandan da cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları henüz resmi olarak netleşmemiş durumda.

Muhammed Mursi cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 52 oyla kazandığını iddia ediyor. Ahmed Şefik ise bu sonucu reddediyor. Kesin sonuçların perşembe günü açıklanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Müslüman Kardeşler'in desteklediği Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Mursi ile Mübarek döneminin başbakanlarından El Nur partisinin adayı Şefik yarışmıştı. 

(Bianet.org)

Kategoriler

Güncel Dünya