Hrant Dink Vakfı’nın ajandası çıktı

Hrant Dink Vakfı’nın 2010’dan bu yana yayınladığı, Türkçe, Ermenice ve İngilizce olarak üç dilde hazırlanan ajandası çıktı. Ajandanın bu yılki teması ‘yemek’.

Ajandayla ilgili olarak Hrant Dink Vakfı’nın yayınladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

“Yemek, sadece karın doyurmak değil, hayatın, kültürün, varoluşun temel direklerinden biridir bizim coğrafyamızda. Mevsimler, bayramlar, doğumlar, ölümler yemeklerle anılır; ibadet yemekle yapılır; yemek yemenin yasak olduğu zamanlar, belirli dönemlerde yenmesi âdet olan ya da okunmadan yenmeyen yiyecekler boldur bu coğrafyada. Şarabın, tahılın, peynirin muhtemel anavatanı olan bu topraklardan çeşitli nedenlerle ayrılmak zorunda kalmış, koparılmış olanlar da boldur ama, yemek insanların ortak paydasıdır burada. Yemeğe hamaset bulaştırma çabaları hep boşa çıkar. En kutsal yemek harisa ile keşkek, anuşabur ile aşure, ölünün arkasından yapılan helva, hep aynı damardan beslenir. Bu yüzden yemeğin milliyeti olmaz, coğrafyası olur. Bu yüzden, medeniyetin yeşerdiği bu topraklar, yemek yemenin de kutsal topraklarıdır.

2017’nin, “Daha kötüsü olamaz artık” dedikçe daha da kötüsüyle karşılaştığımız bir yıl olmamasını umut ediyoruz. Hrant Dink’in tarif ettiği o “yaşadığı cehennemi cennete çevirmeye talip insanların” ruhunu beslesin ajandamız.”

Ajandada, Türkiye’nin resmî tatillerinin yanı sıra Ermeni, Müslüman, Alevi, Rum, Süryani, Kürt ve Ezidi bayramları ve özel günleri de yer alıyor.

Ajandayı Hrant Dink Vakfı’ndan, 17 Aralık’tan itibaren de kitapçılardan temin etmek mümkün. 

Kategoriler

Yaşam



Yazar Hakkında