Özgür Gündem davaları: 21 gazeteci bugün sanık sandalyesinde

Özgür Gündem Gazetesi’yle dayanışma gösterdiği gerekçesiyle 21 gazeteci bugün sanık sandalyesinde.

Necmiye Alpay, Nadire Mater, Hasan Cemal ve Tuğrul Eryılmaz gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 21 gazeteci, gün boyu İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ve 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. 

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Ayşe Düzkan, Hüseyin Akyol, Ayşe Düzkan, Ragıp Duran ve M. Ali Çelebi yargılanıyor.

22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ise Ayşe Batumlu, Derya Okatan, Nadire Mater, Dicle Anter, Cengiz Baysoy, Tuğrul Eryılmaz, Çilem Küçükkkeleş, Yıldırım Türker, Necmiye Alpay, Julide Kural, İlham Bakır, A. Kumru Başer, Hasan Cemal, Murat Uyurkulak, Said Sefa, Faruk Balıkçı ve Can Dündar yargılanıyor.

Dava dosyaları birleştirilmezken gazeteciler gün boyunca ayrı ayrı yargılanacaklar.

Mater, Alpay ve Türker'e mütalaa verildi 

Savcı, Nadire Mater, Necmiye Alpay ve Yıldırım Türker için ayrı ayrı mütalaa verdi.

Mater’in “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlama” başlıklı  Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2, ve 6/2 ve Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddelerinden cezalandırılmasını istedi.

Mater’in avukatları ek süre istedi. Bir sonraki duruşma 7 Mart’ta görülecek.

Savcı, Necmiye Alpay hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak”, “Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlama" suçlarından ceza istedi.

Avukatlar ek süre istedi. Davaya 7 Mart’ta devam edilecek.

Yıldırım Türker’in yargılandığı davada savcı "Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla ceza istedi.

Avukatlar ek süre istedi. Davaya 7 Mart’ta devam edilecek.

22. Ağır Ceza'da yargılanan Tuğrul Eryılmaz'ın duruşması 20 Nisan'a ertelendi.

Öte yandan bugün 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ayşe Düzkan, Ragıp Duran, Hüseyin Aykol, İnan Kızılkaya ve M. Ali Çelebi’nin davaları ertelendi.

16 ve 21 Şubat davaları 

Özgür Gündem’in dayanışma kampanyasına katıldıkları için yargılanan gazetecilerin duruşmaları 16 Şubat ve 21 Şubat’ta da devam edecek.

16 Şubat’ta 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Murat Çelikkan ve Beyza Üstün’ün davalarıyla Eren Keskin ve Reyhan Çapan’ın davaları görülecek.

21 Şubat’ta da 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Ömer Ağın, İhsan Çaraln, Celalettin Can, Fehim Işık ve Öncü Akgül’ün davaları var. 

56 Nöbetçi genel yayın yönetmeni 

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başladı. 7 Ağustos 2016'da sona erdi. Kampanyaya 56 kişi katıldı. Katılanlardan 50’sine soruşturma açıldı, soruşturma açılanlardan 36’sının dosyayı davaya dönüştü.

Özgür Gündem soruşturması kapsamında tutuklanan 36 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazı işleri Müdürü İnan Kızılkaya tüm davalarda sanık.

36 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklanmış, 10 gün sonra serbest bırakılmışlardı.

Hakkında soruşturma açılan 50 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nde 11’i hakkında takipsizlik kararı verildi.

Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin’in davaları ve Ragıp Duran ile Ayşe Düzkan’ın davaları birleştirildi. Deniz Türkali hakkındaki dava ise düştü.

Şanar Yurdatapan ve İbrahim Bodur'un davaları karara bağlandı. Her iki yayın yönetmenini ayrı ayrı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/2. maddesinden hapisten 6 bin TL para cezasına; TMK 7'den 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.

Özgür Gündem soruşturması kapsamında gazetenin Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Necmiye Alpay ile Aslı Erdoğan da tutuklanmıştı. İki isim, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile birlikte 29 Aralık 2016'da tahliye edildi. Özgür Gündem İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 3 Ocak'ta tutuklandı. Dava kapsamında Kızılkaya ile Sancılı hala tutuklu.



Yazar Hakkında