Agos’ta bu hafta

E-GAZETE'YE ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL 

*Türkiye’nin ilk tiyatro bölümünün en zor günleri
Türkiye’nin ilk tiyatro bölümü Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) , altı hocasının OHAL KHK’sıyla görevden alınması nedeniyle en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Bölümün mezunları ve öğrencileri, DTCF’deki süreci anlattı. 

*Yeni tarih müfredatı: Tekçi, cinsiyetçi, öznel 
‘Tarih Vakfı Öğretmenler Platformu’, Milli Eğitim Bakanlığı’nın talebi üzerine tarih dersi müfredatını inceleyerek görüş ve değerlendirmelerini bir raporla açıkladı. 

*Zarokistan’a Türkçe darbesi
Diyarbakır’da Kürtçe eğitim konusunda atılmış en önemli adımlardan biri olan, belediyelerin açtığı ve ‘Zarokistan’ adı verilen kreşler, Kürtçe eğitim müfredatıyla da bir eğitim modeli oluşturuyordu. Kayapınar Belediyesi’ne atanan kayyım, kreşlere de müdahale ederek, sözleşmeli olarak çalışan bütün personelin görevine son verdi. 

*Türkiye-Ermenistan sınırına dair her şey
‘Mühürlü Kapı: Türkiye-Ermenistan Sınırının Geleceği’ konferansında sunulan tebliğler, Hrant Dink Vakfı Yayınları tarafından yayınlandı. Kitapta Türkiye-Ermenistan sınırıyla ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm yollarına dair 26 tebliğ yer alıyor.

*MİT’in tanıklık talebi reddedildi Hrant Dink’i 2004 yılında Valiliğe çağırarak görüşme yapan Vali Yardımcısı ve MİT görevlilerinin tanık olarak dinlenmesi talebini reddetti. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, bunun ne anlama geldiğini değerlendiriyor. 

*Kilise önderlerinden Irak’a ziyaret – Neler yaşandı?
Başepiskopos Vicken Aykazian başkanlığındaki ruhanilerden oluşan heyet Irak’ta incelemelerde bulundu. 

*İdealler ve ilkelerle gelip katliamlarla sonlanan 1908 II. Meşrutiyet devrimi
Lincoln Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Bedross Der Matossian, 1789 Fransız Devrimi’nin simge sloganları ‘özgürlük, eşitlik, kardeşlik’ten yola çıkarak Osmanlı yurttaşlığı yaratmayı amaçlayan bu devrimi, ‘Parçalanan Devrim Düşleri’ başlıklı kitabında, ülkedeki baskın olmayan gruplar açısından inceleniyor. Der Matossian’la devrim sürecini, Ermenilerin bu süreçte oynadığı rolü ve devrimin etkilerini konuştuk.

TOPLUM

*DOSYA – Patriklik seçiminde kritik dönemeç Bu hafta toplumun gündemine damgasını vuran, Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan’ın bütün görevlerinden ayrıldığını duyuran istifa mektubu toplumda nasıl yankı buldu? Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Karekin Bekçiyan, Gugark Bölgesi Dinî Önderi Başepiskopos Sebuh Çulciyan’ın yanı sıra, Vakıf yöneticileri mektubu değerlendirdi. 

*Beykoz arazisi için komisyonda uzlaşmaya varıldı
Beykoz Vakfı’na ait arazi için oluşturulması planlanan ve bir süredir belirsizliğini koruyan komisyonla ilgili uzlaşmaya varıldı.

*Bolsohay Euro Armenian Games’e hazırlanıyor
Her iki yılda bir düzenlenen Euro Armenian Games (Avrupa Ermeni Oyunları) bu yıl İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılıyor. 14- 17 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan Euro Armenian Games’e İstanbul Komitesi’nin takımı Bolsohay, futsal (salon futbolu) branşında katılıyor.  

*BİN DERT BİR DERMAN – Uykusuzluğun çözümü
İnsan bedeninin ve zihninin yenilenmesinde zaruri bir ihtiyaç olan uyku, çeşitli sebeplerle hemen hemen her yaş aralığı için sorunlar oluşturabiliyor. Nöropsikiyatri Uzmanı İsak Pardo’dan, uykuyu ve uykuyla ilgili çeşitli rahatsızlıkları dinledik.

ARKA SAYFA
*Ekümenik Patrikhane'de bir din adamı nasıl yetişir?Ekümenik Patrikhane basın sorumlusu, Peder Dositheos Anagnostopulos anlatıyor.

ORTA SAYFA
*Stalin, Dönemi Sovyet Ermenistanı’nda hayatları nasıl kararttı?
Sovyet Ermenistanı Stalin döneminde tüm ülkenin yaşadığı büyük baskı, tutuklamalar ve infazlardan payını aldı. Ancak bu karanlık dönemle yüzleşme çeşitli nedenlerle gecikmişti. “Ermenistan’da Stalin Baskıları: Tarih, Anı ve Gündelik Hayat” başlıklı kitap sözlü tarih çalışmalarını da kapsamına alarak dönemin karanlıkta kalan yanlarını aydınlatmaya çalışıyor.

KÜLTÜR SANAT 

*İstanbul’dan New York’a Stradivarius’çu Nigo Usta
Geçtiğimiz 14 Şubat, ünlü Stradivarius ustası Vahakn Nigogosian’ın 107. doğum günüydü. Bu vesileyle, 20 sene önce yaşama veda eden ustanın İstanbul’dan New York’a uzanan öyküsünü hatırlıyoruz. 

*Yönetmenler ve oyunculardan !f İstanbul önerileri
Meltem Cumbul, Reha Erdem ve Nesrin Cavadzade’ye festivalde izlemek istedikleri filmleri listeledi.

*Sahnedeki ölüler diyarının karmaşık bir mutluluk ânı
Tiyatroperest’in üç bölümlük ‘Soğuyunca Acımaya Başlar’ adlı oyunu, ele aldığı her bir hikâyede, derinlikli portrelerini çizdiği kadın karakterlerin safında yer alıyor.

*Tedirgin edici bir Macbeth güldürüsü
 ‘Şatonun Altında’, hiçbir şeye inanmayan ve her şeyle dalga geçen, zamanın ötesinden iki kadının anlatımıyla çok çeşitli oyunculuk stillerini harmanlayan bir deneme. Oyunun proje tasarımını ve uyarlamasını da yapan oyuncuları Pınar Akkuzu ve Gülden Arsal ile yönetmeni Güray Dinçol anlatıyor. 

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos