Vekil Doğan'dan azınlıklara 'Hayır' çağrısı

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Türkiye’deki azınlık gruplarına referandumda “hayır” oyu kullanma çağrısı yaptı, “Geleceğimizi, çoğunluğun tercih ettiği tek kişinin inisiyatifine bırakmak istemiyoruz” dedi.

CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan, Şişli Öğretmenevi’nde azınlık ve Alevi kurumlarının temsilcileri, azınlık basını ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Toplantıya Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, CHP Şişli İlçe Başkanı Veli Çelik de katıldı.

Doğan, kahvaltılı oturumun ardından katılımcılarla birlikte Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde basın toplantısı düzenledi. 

Türkiye’de azınlıkların yaşadığı sorunlara da değinen Doğan, “Türkiye’nin ve azınlıkların yaşadığı tüm sorunlar tek bir kişinin insafına terk edilemez ancak ve ancak güçlü, çoğulcu bir parlamenter sistemde mümkün olabilir. Biz azınlıklar olarak çoğulculuk yerine tekliğin dayatıldığı ve bizlerin geleceğinin tek kişinin inisiyatifine bırakıldığı bir ülkede yaşamak istemiyoruz” dedi. 

16 Nisan’da sandıktan ‘evet’ çıkmasının, diktatörlük çıkması anlamına geldiğini belirten Doğan, “Kaygılıyız ama bu topraklardan gitmek de istemiyoruz. Biliyoruz ki ‘diktatörlük’ çıkarsa yaşam alanımız iyice daralacak. Buradan tüm azınlıklara, tüm farklı inanç gruplarına çağrıda bulunmak istiyorum. Eğer binlerce yıldır yaşadığımız bu topraklara olan bağlılığımızı 16 Nisan’da “HAYIR” oyu vererek geliştirelim” dedi. 

16 Nisan’ın Paskalyaya denk geldiğini de hatırlatan Doğan, “Buna bile saygı göstermeyen bir anlayışa dur demek için 16 Nisan’da hem bayramımızı kutlayalım hem de sandıklara giderek demokrasi görevimizi yerine getirelim” ifadelerini kullandı.  

"Kişiye değil, sisteme karşıyız"

Doğan, Anayasaların “toplumsal uzlaşı” metinleri olmasına karşın referanduma götürülen Anayasa değişikliğinin “dayatma” ve “pazarlıkla hazırlanan değişiklik” olduğunu kaydetti, “Ya ülkemizin geleceğini tek bir kişi ve bu kişinin çevresinde kümelenen bir zümreye emanet edeceğiz ya da ağır aksak işlese de parlamenter sisteme ve demokrasiye sahip çıkacağız” dedi.

Doğan, “tek insan” rejimini öngören değişikliğe neden karşı çıktıklarını maddeler halinde anlatarak “Türkiye’yi uluslararası dünyadan uzaklaştıracak olan bu değişiklikle Türkiye’nin hiçbir sorunu çözülemeyeceği gibi var olan sorunlar daha da büyüyecek ve yeni sorun alanları oluşacaktır. Biz, CHP olarak diyoruz ki ‘AKP tipi başkanlık’ sistemini benimsemek yerine parlamenter sistemi güçlendirmeliyiz. Katılımcı, çoğulcu, demokratik ve kimsenin kendisini öteki olarak görmediği bir ülke inşa etmeliyiz” diye konuştu.  

Doğan tek bir partiye ya da kişiye değil, sisteme karşı çıktıklarını hatırlatarak, “temel hak ve özgürlükler toplumun her kesiminin temsil edildiği bir parlamenter sistemde garanti altına alınabilir” dedi.

 



Yazar Hakkında