BM İnsan Hakları Konseyi: “Tedavinin bir parçası olmalıyız"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “insan haklarını yok saymak çarpık popülizm fenomeniyle beraber hastalık gibi yayıldı” sözleriyle, dünyada artan hoşgörüsüzlüğü eleştirdi.

34. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, dün Cenevre’de başladı. 24 Mart’a kadar devam edecek olan konsey toplantılarının ilk ayağında insan haklarının yaygınlaştırılması konulu yıllık üst düzey paneli var. Bugün de devam eden ve barış inşasında BM’nin rolünün de tartışılacağı toplantının konusu “ Diyaloğun genişletilmesi ve insan haklarının teşvik edilmesi için uluslararası işbirliği yoluyla, insan haklarının barış inşasına katkısı” olarak belirtildi. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “İnsan haklarını yok saymak kuzeye, güneye, doğuya ve batıya bir hastalık ve İnsan Hakları Konseyi tedavinin bir parçası olmalı” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, mülteci ve göçmen haklarının da saldırı altında olduğunu vurgulayan Guterres, “Giderek artan oranda çarpık bir popülizm fenomeni ve büyüyen ırkçılık çılgınlığı içinde birbirini besleyen aşırılıkçılık, yabancı düşmanlığı, Yahudi düşmanlığı, Müslüman düşmanlığı görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bir kenarda durmayacağız”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El Hüseyin, ülkelerin küresel kuruluşu tehdit eden siyasi aktörlere karşı korunması gerektiğine değindi. El Hüseyin, "Hiçbir şey yapmadan kenarda durmayacağız. Haklarımız, diğerlerinin hakları, gezegenimizin geleceği, bu pervasız siyasi fırsatçılar tarafından bir kenara atılmamalı" dedi.

BM İnsan Hakları Konseyi konseyi toplantıları, 1 Mart’da ölüm cezası ve 2 Mart’ta iklim değişikliği panelleriyle devam edecek. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında